Reklama
Hlavné jedlá

Pravé grécke hovädzie stifado – originálny a chutný recept

Reklama

Stifado je v podstate pomaly varený grécky guláš vyrobený z hovädzieho mäsa, varený v paradajkovej omáčke. Tento chutný pokrm sa môže variť celé hodiny, kým omáčka poriadne nezhustne a šťavnaté mäsité kúsky sa vám v ústach nerozpadnú.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 1,5 kg šalotky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3/4 šálky červeného vína
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • 1/3 šálky koňaku
  • 2 zrelé paradajky (bez šupky) nahrubo nakrájané alebo v konzerve (400 g)
  • 1 bobkový list
  • 3–4 bobule nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • mleté čierne ​​​​korenie
  • vlažná voda

Postup prípravy

  1. Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej, pridáme mäso a opečieme ho z každej strany. Mäso pridávame postupne, nie všetko naraz.
  2. Po opečení vyberieme mäso na tanier, zakryjeme a odložíme. Do zvyšného oleja pridáme nakrájanú šalotku a restujeme dozlatista.
  3. Reklama
  4. Prilejeme koňak, víno a červený vínny ocot, zmes prikryjeme a necháme dusiť cca 3 minúty.
  5. Do hrnca pridáme odstavené mäso a restujeme. Následne pridáme nakrájané paradajky, bobkový list, nové korenie, muškátový oriešok a trochu vody, kým nebude mäso úplne ponorené. Privedieme do varu, stiahneme oheň a necháme prikryté dusiť cca 1 – 1,5 hod. kým nebude mäso mäkké a pokiaľ omáčka nezhustne. Podľa potreby počas dusenia dolievame vodu, aby stifado nevyschlo.
  6. Pred koncom varenia dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame s cestovinami a strúhaným syrom, prípadne s varenými zemiakmi.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023