...

Tento klasický maďarský dezert je v skutočnosti maličký koláčik vyrobený z niekoľkých vrstiev piškótového a pudingového krému, posiaty hrozienkami namočenými v rume alebo sladkom tokajskom víne. Vrch koláčika sa zvyčajne zdobí šľahačkou.

Ingrediencie

Na obyčajnú piškótu 

  • 3 vajcia 
  • 3 PL práškového cukru 
  • 3 PL hladkej múky 
  • 1 ČL prášku do pečiva 

Na kakaové piškóty 

  • 3 vajcia 
  • 3 PL práškového cukru 
  • 2 PL hladkej múky 
  • 1 ČL nesladeného kakaového prášku 
  • 1 ČL prášku do pečiva 

Na orechovú piškótu 

  • 3 vajcia 
  • 3 PL práškového cukru 
  • 2 PL hladkej múky 
  • 3 dkg vlašských orechov (mletých) 
  • 1 ČL prášku do pečiva 

Na sirup 

  • 15 dkg cukru 
  • 2,5 dl vody 
  • 1 dl rumu 
  • 0,3 ks vanilky (tyčinka) 
  • Citrónová kôra z 1 citróna  
  • Pomarančová kôra získaná z 1 pomaranča  

Na vanilkový krém 

  • 4 žĺtky 
  • 7,5 dkg hladkej múky 
  • 12 dkg cukru 
  • 5 dl mlieka 
  • 0,5 ks vanilky (tyčinka) 
  • Citrónová kôra získaná z 1 citróna 
  • 2 lyžičky želatíny 

Pre „plnku“ 

  • 12 dkg vlašských orechov 
  • 5 dkg marhuľového džemu 
  • 8 dkg hrozienok 
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku (na posypanie) 

Na čokoládovú omáčku 

  • 15 dkg čokolády 
  • 0,5 dl rumu 
  • 5 dkg nesladeného kakaového prášku 
  • 5 dkg cukru 
  • 1 dl vody 

Na šľahačku 

  • 4 dl šľahačkovej smotany 

Postup prípravy

  1. Hrozienka namočíme do rumu, 2/3 vlašských orechov pomelieme a 1/3 nasekáme nahrubo. 
  2. Potom upečieme piškóty, jednu po druhej. Pre hladkosť oddelíme vajíčka, bielka vyšľaháme ručným šľahačom so štipkou soli na tuhú penu. Do snehu vmiešame práškový cukor a niekoľko minút šľaháme. Potom pridáme žĺtok a vyšľaháme. Do zmesi preosejeme múku a pridáme prášok do pečiva. Jemne premiešame vareškou. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 minút. Po vytiahnutí z rúry odlepíme papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. 
  3. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ďalšie dve piškóty. Kakao primiešame spolu s múkou a vlašskými orechmi.  
  4. Keď sú piškóty hotové, pripravíme si sirup: všetky ingrediencie zmiešame a varíme v malom hrnci niekoľko minút. 
  5. Pripravíme si vanilkový krém: Mlieko uvaríme s kúskom citrónovej kôry a vanilkou, potom necháme vychladiť. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a múkou a vyšľaháme ručnou metličkou. Do vaječnej hmoty za stáleho miešania prilejeme vychladnuté mlieko a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Želatínu rozmiešame v pol decilitri takmer horúcej (ale v žiadnom prípade nie vriacej) vody a pridáme do krému. Necháme vychladnúť.  
  6. Vložíme jednu z piškót do misky (s ktorou chcete začať) a štetcom nanesieme sirup na celý piškótový základ, tak aby nebola suchá. Zalejeme polovicou vanilkového krému, rovnomerne rozotrieme, posypeme najskôr mletými, potom nahrubo podrvenými vlašskými orechmi a hrozienkami. 
  7. Položíme druhú piškótu a celý postup zopakujeme. Tretí a posledný plát natrieme sirupom, potom naň natrieme broskyňový džem a posypeme kakaom. Dáme do chladničky na 24 hodín. 
  8. Pred podávaním uvaríme čokoládový krém: čokoládu nalámeme, posypeme kakaom a práškovým cukrom, zalejeme vodou a rumom a prevaríme. Ak je pre niekoho príliš hustá, môže sa zriediť troškou vody. 
  9. So smotany vyšľaháme šľahačku. 
  10. Hotové Somló halušky nakrájame na dezertný tanier, polejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou.