Reklama
Dezerty

Pravé maďarské šomloi halušky – kompletný recept

Reklama

Tento tradičný maďarský dezert, známy ako šomloi halušky, zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Recept sa skladá z vrstiev nadýchaných piskót, bohatej čokoládovej omáčky, vlažného vanilkového krému a posypu z mletých orechov. Vďaka dokonalej kombinácii týchto ingrediencií si môžete vychutnať neuveriteľnú harmoniu chutí a textúr. Šomloi halušky sú ideálnym dezertom pre slávnosti, rodinné oslavy alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a zároveň exotické. Pripravte si tento maďarský kulinársky skvost a prekvapte svojich blízkych výnimočnou lahôdkou!

Ingrediencie

Na obyčajnú piškótu 

  • 3 vajcia
  • 3 PL práškového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na kakaové piškóty 

  • 3 vajcia
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL nesladeného kakaového prášku
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na orechovú piškótu 

  • 3 vajcia
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 3 dkg vlašských orechov (mletých)
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na sirup 

  • 15 dkg cukru
  • 2,5 dl vody
  • 1 dl rumu
  • 0,3 ks vanilky (tyčinka)
  • Citrónová kôra z 1 citróna
  • Pomarančová kôra získaná z 1 pomaranča

Na vanilkový krém 

  • 4 žĺtky
  • 7,5 dkg hladkej múky
  • 12 dkg cukru
  • 5 dl mlieka
  • 0,5 ks vanilky (tyčinka)
  • Citrónová kôra získaná z 1 citróna
  • 2 lyžičky želatíny

Pre „plnku“ 

  • 12 dkg vlašských orechov
  • 5 dkg marhuľového džemu
  • 8 dkg hrozienok
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku (na posypanie)

Na čokoládovú omáčku 

  • 15 dkg čokolády
  • 0,5 dl rumu
  • 5 dkg nesladeného kakaového prášku
  • 5 dkg cukru
  • 1 dl vody

Na šľahačku 

  • 4 dl šľahačkovej smotany

Postup prípravy

  1. Hrozienka namočíme do rumu, 2/3 vlašských orechov pomelieme a 1/3 nasekáme nahrubo.
  2. Potom upečieme piškóty, jednu po druhej. Pre hladkosť oddelíme vajíčka, bielka vyšľaháme ručným šľahačom so štipkou soli na tuhú penu. Do snehu vmiešame práškový cukor a niekoľko minút šľaháme. Potom pridáme žĺtok a vyšľaháme. Do zmesi preosejeme múku a pridáme prášok do pečiva. Jemne premiešame vareškou. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 minút. Po vytiahnutí z rúry odlepíme papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke.
  3. Reklama
  4. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ďalšie dve piškóty. Kakao primiešame spolu s múkou a vlašskými orechmi.
  5. Keď sú piškóty hotové, pripravíme si sirup: všetky ingrediencie zmiešame a varíme v malom hrnci niekoľko minút.
  6. Pripravíme si vanilkový krém: Mlieko uvaríme s kúskom citrónovej kôry a vanilkou, potom necháme vychladiť. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a múkou a vyšľaháme ručnou metličkou. Do vaječnej hmoty za stáleho miešania prilejeme vychladnuté mlieko a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Želatínu rozmiešame v pol decilitri takmer horúcej (ale v žiadnom prípade nie vriacej) vody a pridáme do krému. Necháme vychladnúť.
  7. Vložíme jednu z piškót do misky (s ktorou chcete začať) a štetcom nanesieme sirup na celý piškótový základ, tak aby nebola suchá. Zalejeme polovicou vanilkového krému, rovnomerne rozotrieme, posypeme najskôr mletými, potom nahrubo podrvenými vlašskými orechmi a hrozienkami.
  8. Položíme druhú piškótu a celý postup zopakujeme. Tretí a posledný plát natrieme sirupom, potom naň natrieme broskyňový džem a posypeme kakaom. Dáme do chladničky na 24 hodín.
  9. Pred podávaním uvaríme čokoládový krém: čokoládu nalámeme, posypeme kakaom a práškovým cukrom, zalejeme vodou a rumom a prevaríme. Ak je pre niekoho príliš hustá, môže sa zriediť troškou vody.
  10. So smotany vyšľaháme šľahačku.
  11. Hotové Somló halušky nakrájame na dezertný tanier, polejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023