Tento klasický maďarský dezert je v skutočnosti maličký koláčik vyrobený z niekoľkých vrstiev piškótového a pudingového krému, posiaty hrozienkami namočenými v rume alebo sladkom tokajskom víne. Vrch koláčika sa zvyčajne zdobí šľahačkou.
Ingrediencie
Na obyčajnú piškótu
- 3 vajcia
- 3 PL práškového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Na kakaové piškóty
- 3 vajcia
- 3 PL práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL nesladeného kakaového prášku
- 1 ČL prášku do pečiva
Na orechovú piškótu
- 3 vajcia
- 3 PL práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 3 dkg vlašských orechov (mletých)
- 1 ČL prášku do pečiva
Na sirup
- 15 dkg cukru
- 2,5 dl vody
- 1 dl rumu
- 0,3 ks vanilky (tyčinka)
- Citrónová kôra z 1 citróna
- Pomarančová kôra získaná z 1 pomaranča
Na vanilkový krém
- 4 žĺtky
- 7,5 dkg hladkej múky
- 12 dkg cukru
- 5 dl mlieka
- 0,5 ks vanilky (tyčinka)
- Citrónová kôra získaná z 1 citróna
- 2 lyžičky želatíny
Pre „plnku“
- 12 dkg vlašských orechov
- 5 dkg marhuľového džemu
- 8 dkg hrozienok
- 2 PL nesladeného kakaového prášku (na posypanie)
Na čokoládovú omáčku
- 15 dkg čokolády
- 0,5 dl rumu
- 5 dkg nesladeného kakaového prášku
- 5 dkg cukru
- 1 dl vody
Na šľahačku
- 4 dl šľahačkovej smotany
Postup prípravy
- Hrozienka namočíme do rumu, 2/3 vlašských orechov pomelieme a 1/3 nasekáme nahrubo.
- Potom upečieme piškóty, jednu po druhej. Pre hladkosť oddelíme vajíčka, bielka vyšľaháme ručným šľahačom so štipkou soli na tuhú penu. Do snehu vmiešame práškový cukor a niekoľko minút šľaháme. Potom pridáme žĺtok a vyšľaháme. Do zmesi preosejeme múku a pridáme prášok do pečiva. Jemne premiešame vareškou. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 minút. Po vytiahnutí z rúry odlepíme papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke.
- Rovnakým spôsobom pripravíme aj ďalšie dve piškóty. Kakao primiešame spolu s múkou a vlašskými orechmi.
- Keď sú piškóty hotové, pripravíme si sirup: všetky ingrediencie zmiešame a varíme v malom hrnci niekoľko minút.
- Pripravíme si vanilkový krém: Mlieko uvaríme s kúskom citrónovej kôry a vanilkou, potom necháme vychladiť. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a múkou a vyšľaháme ručnou metličkou. Do vaječnej hmoty za stáleho miešania prilejeme vychladnuté mlieko a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Želatínu rozmiešame v pol decilitri takmer horúcej (ale v žiadnom prípade nie vriacej) vody a pridáme do krému. Necháme vychladnúť.
- Vložíme jednu z piškót do misky (s ktorou chcete začať) a štetcom nanesieme sirup na celý piškótový základ, tak aby nebola suchá. Zalejeme polovicou vanilkového krému, rovnomerne rozotrieme, posypeme najskôr mletými, potom nahrubo podrvenými vlašskými orechmi a hrozienkami.
- Položíme druhú piškótu a celý postup zopakujeme. Tretí a posledný plát natrieme sirupom, potom naň natrieme broskyňový džem a posypeme kakaom. Dáme do chladničky na 24 hodín.
- Pred podávaním uvaríme čokoládový krém: čokoládu nalámeme, posypeme kakaom a práškovým cukrom, zalejeme vodou a rumom a prevaríme. Ak je pre niekoho príliš hustá, môže sa zriediť troškou vody.
- So smotany vyšľaháme šľahačku.
- Hotové Somló halušky nakrájame na dezertný tanier, polejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou.
Ďalšie recepty
Zázvorové sušienky plnené pomarančovým krémom - originálny recept
Zdravé americké tekvicové cookies s kúskami čokolády - originálny recept
Avokádový cheesecake - FIT recept
Hortobádske palacinky - recept na pravé maďarské mäsové palacinky
Výborné čokoládové crinkles - chutný recept
Slávnostné punčové rezy - najlepší recept
Čokoládovo karamelové cookies - originálny recept
Bûche de Noël - originálny recept na vianočné poleno
Zdravé bezlepkové kokosové sušienky - vianočný recept
Čokoládovo – karamelový tart s orechami - originálny recept