Preskočiť na obsah

Pravé makové šúľance zo zemiakového cesta

    Pravé makové šúľance zo zemiakového cesta - originálny slovenský recept

    Kto by nemal rád makové šúľance? Lahodné zemiakové cesto posypané makom je obľúbeným slovenským jedlom, ktoré si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho.

    Ingrediencie

    Šúľance 

    • 500 g zemiakov 
    • 200 g polohrubá múka 
    • 1 vajce 
    • Soľ 

    Posýpka 

    • 150 g mletého maku 
    • 50 g práškového cukru 
    • 100 g masla 

    Postup

    1. Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Postrúhame ich najemno, pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme hladké cesto. Z cesta si môžeme odtŕhať kúsky a vaľkať z nich menšie valčeky alebo celé cesto rozvaľkáme na jeden tenký a dlhý valček a pokrájame na menšie kúsky. Z každého kúsku vyvaľkáme malé valčeky.  
    2. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a pridáme šúľance. Medzitým si necháme roztopiť maslo. Keď šúľance vyplávajú hore, chvíľku necháme variť a povyberáme ich von.  
    3. Servírujeme poliate roztopeným maslom a posypané makom zmiešaným s práškovým cukrom. 
    Ďalšie inšpirácie