...

Pesto sa vždy pripravuje podľa chuti a na základe dostupných ingrediencií. Pesto pochádza z talianskeho Janova z rímskych čias, keď Janovčania drvili vlašské orechy s bylinkami a cesnakom. Na pesto sa odporúča vždy použiť len čerstvá bazalka.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky čerstvých lístkov bazalky 
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu  
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja 
  • 1/3 hrnčeka píniových orieškov (môžete nasekané vlašské orechy) 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 

Postup prípravy

  1. Do sekáčika alebo mixéra  si dáme bazalku a oriešky a rozmixujeme. Pridáme cesnak a parmezán alebo a mixujeme. Gumovou špachtľou zoškriabeme boky mixéra. 
  2. Mixér necháme zapnutý a pomaličky prilievame olivový olej malým prúdom. Občas zastavíme, aby sme zoškriabali pesto z bokov mixéra. 
  3. Dochutíme soľou a korením.