Reklama
Dezerty

Pravý štedrák – tradičný vianočný recept

Reklama

Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na váš sviatočný stôl tú pravú vianočnú atmosféru.

Ingrediencie

Cesto 

  • 550 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 150 g masla
  • 70 g práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 ČL kryštálový cukor
  • štipka soli

Maková plnka 

  • 300 g mletého maku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • 15 g masla

Tvarohová plnka 

  • 200 g tvarohu
  • 80 g práškového cukru
  • 1 zlatý klas alebo vanilkový puding
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor

Lekvárová plnka 

  • 5 PL slivkového lekváru
  • Kôra z 1 citróna

Orechová plnka 

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 80 g práškového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL tuzemský um
  • 1 vanilínový cukor

Postup prípravy

  1. Cesto: Zohrejeme si mlieko na miernom ohni, aby bolo teplé ( nesmie byť horúce). Pridáme 1 ČL kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme a počkáme, kým nevyjde kvások. Medzitým si v miske zmiešame preosiatu múku, práškový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 – 45 minút.
  2. Maková plnka: V mise si zmiešame mak s cukrom a s citrónovou kôrou. Zalejeme horúcim prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Poriadne premiešame. ( Ak je plnka príliš riedka, pridáme mak ak je príliš hustá pridáme rozpustené maslo).
  3. Reklama
  4. Tvarohová plnka: V mise si vymiešame tvaroh s cukrom. Potom pridáme žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Poriadne premiešame.
  5. Lekvárová plnka: V mise si zmiešame slivkový lekvár s citrónovou kôrou podľa chuti. ( namiesto citrónovej kôry môžeme dať škoricu)
  6. Orechová plnka: V mise si zmiešame orechy, práškový a vanilkový cukor, um a horúce prevarené mlieko.
  7. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí ( 4 väčšie a 1 menšie), pričom väčšie 4 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na spodok vymasteného plechu prípadne vyloženého papierom na pečenie dáme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Potom dáme navrch ďalšie cesto a potrieme ho ďalšou plnkou. Takto postupujeme, pokým sa nám neminú plnky. Vrchnú časť ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta.
  8. Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút. Po dopečení môžeme potrieť vrchnú mriežku rozpusteným maslom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023