21x hodnotené

Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na váš sviatočný stôl tú pravú vianočnú atmosféru.

Ingrediencie

Cesto 

Maková plnka 

Tvarohová plnka 

Lekvárová plnka 

Orechová plnka 

Postup prípravy

  1. Cesto: Zohrejeme si mlieko na miernom ohni, aby bolo teplé ( nesmie byť horúce). Pridáme 1 ČL kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme a počkáme, kým nevyjde kvások. Medzitým si v miske zmiešame preosiatu múku, práškový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 – 45 minút.  
  2. Maková plnka: V mise si zmiešame mak s cukrom a s citrónovou kôrou. Zalejeme horúcim prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Poriadne premiešame. ( Ak je plnka príliš riedka, pridáme mak ak je príliš hustá pridáme rozpustené maslo). 
  3. Tvarohová plnka: V mise si vymiešame tvaroh s cukrom. Potom pridáme žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Poriadne premiešame.  
  4. Lekvárová plnka: V mise si zmiešame slivkový lekvár s citrónovou kôrou podľa chuti. ( namiesto citrónovej kôry môžeme dať škoricu)  
  5. Orechová plnka: V mise si zmiešame orechy, práškový a vanilkový cukor, um a horúce prevarené mlieko.  
  6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí ( 4 väčšie a 1 menšie), pričom väčšie 4 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na spodok vymasteného plechu prípadne vyloženého papierom na pečenie dáme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Potom dáme navrch ďalšie cesto a potrieme ho ďalšou plnkou. Takto postupujeme, pokým sa nám neminú plnky. Vrchnú časť ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta.  
  7. Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút. Po dopečení môžeme potrieť vrchnú mriežku rozpusteným maslom.