Reklama
Dezerty

Profiterolky s vanilkovým krémom – originálny recept

Reklama

Vyskúšajte recept na pravé profiteroles, ktoré na váš stôl prinesú tú pravú sviatočnú náladu.

Ingrediencie

Krém 

  • 120 ml plnotučné mlieko
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 50 g kryštálový cukor
  • 1 PL hladkej múky
  • 1/4 ČL muškátový oriešok
  • Štipka mletých klinčekov
  • Štipka soli
  • 3 žĺtky
  • 1 ČL vanilkový extrakt

Profiterolky 

  • 180 ml vody
  • 85 g masla
  • 1 PL kryštálový cukor
  • Štipka soli
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 ČL mletá škorica
  • 3 veľké vajcia

Postup prípravy

  1. Začneme prípravou krému. V menšom hrnčeku si zohrejeme mlieko so smotanou, kým takmer nezovrú. V druhej miske si zmiešame cukor, múku, muškátový oriešok, klinčeky a soľ. Pridáme žĺtky a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Potom pridáme trochu teplej mliečnej zmesi a zašľaháme. Nakoniec za stáleho šľahania postupne vmiešame zvyšnú mliečnu zmes.
  2. Hrnček vrátime na oheň a za stáleho šľahania varíme na strednom stupni, kým nezačne hustnúť. Keď má zmes pudingovú konzistenciu, za občasného šľahania necháme zovrieť. Odstránime z tepla a zašľaháme vanilku. Precedíme cez sitko a chladíme minimálne 2 hodiny.
  3. Reklama
  4. Rúru si predhrejeme na 200 °C. V hrnci si zmiešame maslo, cukor, vodu a soľ. Zmes privedieme do varu za občasného miešania, aby sa maslo roztopilo.
  5. Odstránime z ohňa a vmiešame múku a škoricu. Potom zmes vrátime na oheň na strednej teplote a za stáleho miešania varíme, kým sa nebude cesto odliepať od stien hrnca.
  6. Zmes presunieme do väčšej misy a mixérom na nízkej rýchlosti šľaháme asi 1 minútu, aby zmes vychladla. Postupne po jednom zašľahávame vajcia, cesto musí byť hladké a lesklé.
  7. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Cesto si vložíme do cukrárskeho vrecka s väčšou špičkou a na plecu spravíme cca 2,5 cm kôpky vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
  8. Pečieme do zlatohneda 20 až 25 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu.
  9. Po vychladnutí si dáme krém do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a zospodu plníme koláčiky krémom.
  10. Na ozdobenie môžeme poliať napríklad roztopenou čokoládou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023