Reklama
Nátierky

Rebarborovo-jahodový džem – originálny domáci recept

Reklama

Rebarborovo-jahodový džem je sladká a chutná nátierka vyrobená z kombinácie čerstvej rebarbory a jahôd. Táto kombinácia ovocia prináša do džemu bohatú a jemne kyslú chuť, ktorá je perfektnou voľbou pre milovníkov sladkých a osviežujúcich dezertov. Rebarborovo-jahodový džem sa môže jednoducho pripraviť doma a je ideálny na chlieb, pečivo alebo ako prísada do sladkých jedál. Tento džem je vynikajúcim spôsobom, ako si zachovať sezónnu arómu a sladkosť rebarbory a jahôd dlhšie do budúcnosti.

Ingrediencie

  • 500 g rebarbory
  • 1 kg jahôd
  • 450 g želírovacieho cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vanilkovej pasty

Postup prípravy

  1. Jahody si odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Rebarboru očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Zasypeme ich cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať v chladničke ideálne do druhého dňa.
  2. Odstáte jahody a rebarboru dáme na mierny oheň, pridáme vanilkovú pastu a pomaly varíme za stáleho miešania cca 40 minút. Rebarbora a jahody sa úplne rozpadnú. Kto nemá rád väčšie kúsky môže zmes rozmixovať tyčovým mixérom a potom variť.
  3. Na tanierik dáme trochu džemu a ak zhustne, tak je uvarený. Vypneme z ohňa a naplníme ním pripravené poháre, ktoré sme sterilizovali v umývačke riadu. Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť prikryté dekou.

Najčastejšie otázky

Čo je rebarborovo-jahodový džem?

Rebarborovo-jahodový džem je nátierka vyrobená z kombinácie čerstvej rebarbory a jahôd, cukru a šťavy z citróna. Táto kombinácia ovocia prináša do džemu sladkú chuť jahôd a jemne kyslú chuť rebarbory.

Ako dlho vydrží rebarborovo-jahodový džem?

Doba trvanlivosti rebarborovo-jahodového džemu závisí od správneho sterilizovania a uzatvárania pohárov. Správne sterilizované a uzatvorené poháre s džemom môžu byť skladované na chladnom a suchom mieste až niekoľko mesiacov. Je však dôležité pravidelne kontrolovať stav džemu pred konzumáciou a v prípade akýchkoľvek zmeny farby, chuti alebo vône je lepšie džem vyhodiť.

Ako môžem použiť rebarborovo-jahodový džem?

Rebarborovo-jahodový džem je vynikajúci na čerstvý chlieb, pečivo, palacinky alebo ako prísada do koláčov, muffinov, zákuskov alebo iných sladkých jedál. Môžete ho tiež použiť ako sladkú prílohu k syrom, jogurtu alebo zmrzline. Fantázii sa medze nekladú!

Je rebarborovo-jahodový džem vhodný aj pre diabetikov?

Rebarborovo-jahodový džem obsahuje cukor, preto diabetici by mali konzumovať tento džem s opatrnosťou. Je vhodné tento problém konzultovať s lekárom alebo nutričným špecialistom, aby sa zistilo, ako tento džem zapadá do individuálnej stravy a plánu.

Je potrebné sterilizovať poháre pred plnením džemom?

Áno, je dôležité sterilizovať poháre a viečka pred plnením rebarborovo-jahodového džemu.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama