Rebarborový crumble je lahodný dezert, ktorý pochádza z anglickej kuchyne. Je to kombinácia sladkej rebarbory a chrumkavej zmesi na vrchu, nazývanej „crumble“. Tento dezert je obľúbený pre svoju jednoduchosť prípravy a výraznú chuť.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na rebarborový crumble
Náplň
- 500 g rebarbory
- 100 g hnedého cukru
- 2 ČL vanilkovej pasty
Crumble
- 140 g hladkej múky
- 85 g zmäknutého masla
- 50 g hnedého cukru
- 1 bal škoricového cukru
Postup prípravy rebarborového crumble
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a zapekaciu misu si vymažeme maslom.
- Do väčšieho hrnca dáme rebarboru nakrájanú na menšie kúsky spolu s cukrom a vanilkovou pastou. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Môžeme pridať 3 ČL portského vína.
- Keď je rebarbora mäkká ale stále drží tvar, odstránime z ohňa a vložíme ju do pripravenej zapekacej misy.
- Do misy dáme múku, maslo a cukor a prstami vypracujeme drobenku. Kto má rád môže pridať aj 50 g nasekaných vlašských orechov.
- Pripravenú drobenku nasypeme navrch rebarbory tak, aby bola celá zakrytá. Posypeme škoricovým cukrom.
- Pečieme cca 30 minút alebo pokiaľ nebude drobenka zlatohnedá.
- Podávame horúce s vanilkovým pudingom.
Najčastejšie otázky o rebarborovom crumble
Čo je to Rebarborový crumble?
Rebarborový crumble je sladký dezert zložený z vrstvy nakrájanej rebarbory a vrchnej vrstvy krehkého cesta. Dezert je pečený v rúre, čo spôsobuje karamelizáciu rebarbory a vytvorenie chrumkavej vrstvy na vrchu.
Aké prísady sa dajú pridať do Rebarborového crumble?
Okrem základných prísad, ako je rebarbora, cukor a múka, je možné do Rebarborového crumble pridať aj ďalšie ingrediencie, aby sa obohatila chuť. Niektoré populárne prídavné látky zahŕňajú citrónovú šťavu alebo citrónovú kôru pre osviežujúci nádych, škoricu alebo muškátový oriešok pre korenistú chuť, alebo zmes iného ovocia, ako sú jahody, maliny alebo marhule, pre kombináciu chutí.
Ako sa podáva Rebarborový crumble?
Rebarborový crumble sa často podáva teplý ako hlavný dezert a môže byť doplnený vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou alebo sladkou smotanou. Môže sa tiež podávať studený. Niektorí ho dokonca jedia aj na raňajky alebo ako dezert k šálke kávy.