Reklama
Iné recepty

Rebarborový džem s vanilkou – chutný domáci recept

Reklama

Rebarborový džem s vanilkou je lahodná a osviežujúca nátierka, ktorá využíva sezónnu rebarboru a vanilku. Jeho sladko-kyslá chuť a vôňa vanilky vytvárajú dokonalú kombináciu. Tu je jednoduchý recept na prípravu rebarborového džemu s vanilkou.

Ingrediencie

  • 1 kg rebarbory
  • 1 kg práškového cukru
  • 8 g pektínu (voliteľné)
  • 2 vanilkové struky
  • šťava z 1 citróna

Postup prípravy

  1. Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do väčšieho hrnca alebo panvice spolu s cukrom. Vanilkové lusky rozpolíme a nožom vyberieme zrniečka, ktoré spolu s rozpolenými luskami pridáme k rebarbore.
  2. Mierne zahrievame  a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme šťavu z citróna a podlejeme trochou vody.
  3. Varíme do stuhnutia. Rebarbora musí byť úplne mäkká a nedrží tvar. Trochu džemu odoberieme na tanierik a ak stuhne tak je hotový.
  4. Necháme 10 – 15 minút chladnúť a potom ním naplníme čisté poháre, uzavrieme, otočíme vekom nadol a necháme prikryté do druhého dňa.

Najčastejšie otázky

Ako dlho vydrží rebarborový džem?

Doba trvanlivosti rebarborového džemu závisí od správneho sterilizovania a uzatvárania pohárov. Správne sterilizované a uzatvorené poháre s rebarborovým džemom môžu byť skladované v chladničke až niekoľko mesiacov. Vždy si však skontrolujte stav džemu pred konzumáciou a v prípade, že zistíte akékoľvek zmeny farby, chuti alebo vône, je lepšie džem vyhodiť.

Dá sa rebarborový džem použiť aj v slaných jedlách?

Rebarborový džem s vanilkou je typicky sladká nátierka a je najčastejšie používaná v sladkých jedlách a dezertoch. Niektorí však môžu experimentovať s jeho použitím aj v slaných kombináciách, napríklad pri marináde na mäso alebo ako prílohu k syrom a pochúťkam. Je to však viac zriedkavé.

Ako správne sterilizovať a uzavrieť poháre s rebarborovým džemom?

Pred plnením pohárov rebarborovým džemom ich dôkladne očistite a sterilizujte. Poháre a ich viečka môžete sterilizovať buď v horúcej vode alebo vo vodnom kúpeli. Potom nalejte horúci džem do sterilizovaných pohárov a ihneď ich uzavrite viečkom. Nakoniec ich nechajte vychladnúť.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama