Crumpets sú malé okrúhle chlebíky alebo pagáčiky, ktoré sú približne rovnako veľké ako anglický muffin. Sú veľmi obľúbeným raňajkovým pečivom v Anglicku.

Ingrediencie

  • 175g chlebovej múky 
  • 175 g hladkej múky 
  • 14 g instantného droždia 
  • 1 ČL práškového cukru 
  • 350 ml teplého mlieka 
  • 150-200ml teplej vody 
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny 
  • 1 ČL soli 
  • slnečnicový olej  

Postup prípravy

  1. Do misky si navážime obe múky a pridáme droždie. Premiešame v múke. 
  2. V teplom mlieku rozpustíme cukor a prilejeme k múke. Drevenou vareškou miešame, kým nám nevznikne hladké cesto. Bude to trvať 3-4 minúty. 
  3. Prikryjeme a necháme pôsobiť aspoň 20 minút až hodinu. Cesto sa zdvihne a potom začne klesať. Na strane misy uvidíte značky, kde bolo cesto predtým, ako spadlo. 
  4. Zmiešame sódu bikarbónu a soľ s teplou vodou a zamiesime do cesta. Pridáme asi ¾ vody a pokračujeme v prilievaní, pokiaľ nebude mať cesto krémovú konzistenciu. Prikryjeme ho a necháme 20 minút odpočívať. 
  5. Nachystáme si panvicu na lievance a poriadne namažeme olejom. Do každého krúžku nalejeme dve lyžice zmesi. Po 4-5 minútach by sa mali objaviť bubliny a povrch by mal byť stuhnutý. Opatrne otočíme lievance a pečieme ešte tri minúty. 
  6. Podávame teplé s ovocím.