Gaštany sú obľúbené po celom svete a stali sa súčasťou rôznych kuchýň a kultúrnych tradícií. Ich jemná, sladká chuť a hladká textúra z nich robia ideálnu ingredienciu nielen do dezertov, ale aj do slaných jedál. Aj keď sa nám môžu zdať najznámejšie pečené gaštany, vo Francúzsku, Taliansku, Japonsku či Španielsku ich využívajú kreatívnejšie. V tomto článku sa pozrieme na tradičné recepty na gaštanové jedlá z rôznych častí sveta a dozvieme sa, ako sa gaštany využívajú v týchto kultúrach. Pre každé jedlo pridáme autentický recept a niekoľko tipov, ako pripraviť tieto jedlá aj doma.
Francúzsko: Gaštanový koláč (Gâteau aux Marrons)
Francúzi sú známi svojou láskou k gaštanom, a to nielen na Vianoce, keď sú gaštany neoddeliteľnou súčasťou sviatočných trhov. V regióne Ardèche, ktorý je najväčším producentom gaštanov vo Francúzsku, je gaštanový koláč veľmi obľúbený. Tento koláč je bohatý, vlhký a má jemne sladkú orieškovú chuť. Gaštany sa používajú vo forme pyré a kombinujú sa s jednoduchými ingredienciami, aby vynikla ich prirodzená chuť.
Gaštanový koláč má vo Francúzsku dlhú históriu. Gaštany sa v oblasti Ardèche zbierali už od stredoveku, keď predstavovali cenovo dostupnú základnú surovinu. Vďaka tomu sa z gaštanov vyrábali rôzne jedlá, a to najmä v oblastiach, kde nebolo jednoduché pestovať obilniny.
Recept na francúzsky gaštanový koláč
Ingrediencie
- 300 g gaštanového pyré
- 100 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla, rozpusteného
- 3 vajcia
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite formu na pečenie maslom.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny.
- Pridajte gaštanové pyré, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte.
- Postupne pridávajte múku a štipku soli, až kým nezískate hladké cesto.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 35–40 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.
- Koláč nechajte vychladnúť a podávajte s čerstvou šľahačkou alebo posypaný práškovým cukrom.
Gaštanový koláč je skvelý aj s prídaním tmavej čokolády, ktorá zvýrazní sladkú chuť gaštanov. Ak chcete koláč ešte vylepšiť, môžete pridať jemne nasekané pražené gaštany priamo do cesta.
Taliansko: Cestoviny s gaštanmi (Tagliatelle ai Marroni)
V Taliansku, najmä v regióne Toskánsko, sú gaštany dôležitou súčasťou jedál, a to najmä v horských oblastiach, kde sa gaštany pestujú vo veľkom. Jedným z tradičných jedál sú tagliatelle s gaštanmi, ktoré sa kombinujú s rozmarínom a cesnakom na jednoduchú a zároveň chutnú omáčku.
V Toskánsku sa gaštany často používali ako náhrada za pšenicu v časoch chudoby. Gaštanová múka sa stávala základnou surovinou na výrobu cestovín a chleba, čo dodnes pretrváva v tradičných toskánskych jedlách.
Recept na cestoviny s gaštanmi
Ingrediencie
- 200 g tagliatelle (alebo iných širších cestovín)
- 150 g gaštanového pyré
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Čerstvý rozmarín
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Strúhaný parmezán na servírovanie
Postup
- Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale a nechajte ich odkvapkať.
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak a rozmarín. Smažte, kým cesnak nezačne jemne hnednúť.
- Pridajte gaštanové pyré a trošku vody z cestovín, aby ste vytvorili krémovú omáčku. Dochutťe soľou a korením.
- Do omáčky vmiešajte cestoviny a dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
- Podávajte horúce, posypané parmezánom.
Ak chcete dosiahnuť bohatšiu chuť, pridajte pred podávaním niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo nastrúhanú citrónovú kôru. Pre extra krémovú textúru môžete pridať lyžicu masla.
Japonsko: Kuri Gohan (Ryža s gaštanmi)
V Japonsku sú gaštany obľúbenou jesennou ingredienciou a používajú sa na prípravu rôznych tradičných jedál. Kuri Gohan, čo znamená „ryža s gaštanmi“, je jedlo, ktoré Japonci pripravujú najmä na jeseň. Ide o jednoduché, ale veľmi chutné jedlo, ktoré spája mäkkú ryžu s jemnými kúskami gaštanov.
Gaštany majú v japonskej kuchyni dlhú históriu a sú symbolom jesene. Kuri Gohan je jedným z najstarších tradičných japonských jedál s gaštanmi, ktoré sa pripravuje hlavne v chladnejších mesiacoch ako pohodlné a sýte jedlo.
Recept na Kuri Gohan
Ingrediencie
- 2 šálky japonskej krátkozrnnej ryže
- 300 g čerstvých alebo predvarených gaštanov
- 2 šálky vody
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička mirinu (japonského ryžového vína)
- Štipka soli
- Sezamové semienka na posypanie
Postup
- Ryžu prepláchnite studenou vodou, až kým voda nie je číra, a nechajte ju odstáť 30 minút.
- Ošúpte gaštany a nakrájajte ich na väčšie kúsky.
- Do ryžovaru pridajte ryžu, vodu, sójovú omáčku, mirin a štipku soli. Na vrch položte gaštany.
- Ryžu varte, až kým nie je mäkká a všetka voda sa nevstrebe.
- Pred podávaním posypte sezamovými semienkami a jemne premiešajte.
Kuri Gohan je skvelý ako príloha k rôznym japonským jedlám alebo ako ľahké hlavné jedlo. Ak chcete jedlo obohatiť, pridajte k gaštanom aj jemne nakrájané sladké zemiaky.
Španielsko: Sopa de Castañas (Gaštanová polievka)
V Španielsku, najmä v Galícii, sa pripravuje gaštanová polievka, ktorá je tradičným jesenným jedlom. Gaštany sa varia spolu so zeleninou, aby vznikla krémová, výživná polievka, ktorá zahreje v chladnejšom počasí. Táto polievka má hlbokú, orieškovú chuť a je veľmi sýta.
V Galícii sa gaštany pestujú už celé stáročia a používajú sa ako základné jedlo v mnohých domácnostiach. Polievka zo zemiakov a gaštanov bola v minulosti bežnou súčasťou jedálničku, najmä v chudobnejších oblastiach, kde bola jednoduchá na prípravu a sýta.
Recept na španielsku gaštanovú polievku
Ingrediencie
- 300 g gaštanov
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať) na ozdobu
Postup
- Gaštany narežte a varte 30 minút, potom ich ošúpte.
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak do mäkka. Pridajte zemiaky a gaštany.
- Zalejte vývarom a varte asi 20 minút, kým zemiaky a gaštany nezmäknú.
- Polievku rozmixujte dohladka, dochutťte soľou a korením.
- Podávajte horúce s bylinkami na ozdobu.
Táto polievka je vynikajúca s troškou krému na zjemnenie a chrumkavým chlebom na namáčanie. Pre extra chuť pridajte lyžicu bieleho vína počas varenia.
Gaštany sú univerzálnou ingredienciou, ktorú si zamilovali v rôznych kútoch sveta. Či už ide o francúzsky sladký koláč, toskánske cestoviny, japonskú ryžu alebo galícijskú polievku, gaštany dodávajú jedlám jedinečný charakter. Skúste niektorý z týchto receptov a preneste sa do rôznych kuchýň sveta, ktoré si túto sezónnu surovinu cenia rovnako ako my.