Reklama
Bezmäsité jedlá

Rizoto s medvedím cesnakom –  lahodný krémový recept

Reklama

Rizoto s medvedím cesnakom je skvelou kombináciou zeleninového rizota a aromatického divého cesnaku. Medvedí cesnak, ktorý sa niekedy nazýva aj divý cesnak alebo jarný cesnak, rastie v lesoch a má výraznú chuť a vôňu podobnú cesnaku a cibule. V rizote sa tento silný zápach ľahko zmierni a mierne skĺzne do pozadia, no stále prináša výraznú chuťovú pridanú hodnotu.

Ingrediencie

  • 1 l zeleninový vývar
  • 2 ČL masla
  • 1 šalotka
  • 250 g ryže
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 – 40 g medvedieho cesnaku
  • 50 g parmezánu alebo tvrdého syra

Postup prípravy

  1. Do hrnčeka si dáme zohrievať vývar na najnižšiu teplotu.
  2. 1 ČL masla rozpustíme na panvici. Šalotku nakrájame nadrobno a restujeme na masle to sklovita ( 2- 3 minúty). Potom nasypeme ryžu a za častého miešania restujeme asi 2 minúty.
  3. Prilejeme biele víno a necháme variť, kým sa neodparí.
  4. Postupne po naberačkách začneme pridávať vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme až vtedy, keď predošlú takmer celú absorbovala ryža. Takto postupujeme pokiaľ sa ryža neuvarí ( 25 – 30 minút).
  5. Medzitým, kým sa varí ryža si umyjeme listy medvedieho cesnaku pod horúcou vodou, poriadne vysušíme a nasekáme nadrobno.
  6. Keď je ryža uvarená, pridáme nastrúhaný parmezán a 1 ČL masla. Poriadne premiešame, aby sa syr a maslo roztopili. Nakoniec pridáme pripravený medvedí cesnak a miešame aspoň 1 minúty, kým listy akoby nezvädnú.
  7. Pred podávaním dochutíme soľou a korením.

Najčastejšie otázky

Čo je to medvedí cesnak a ako sa používa v rizote?

Medvedí cesnak je divoká rastlina s výraznou cesnakovou chuťou a arómou. V rizote sa používa podobne ako cesnak – nakrája sa na jemno a pridá sa do rizota ako aromatická zložka.

Aké množstvo medvedieho cesnaku by som mal do rizota pridať?

Množstvo medvedieho cesnaku závisí od osobných preferencií, no zvyčajne sa použije 2-3 strúčiky nakrájané na jemno pre rizoto pre 4 porcie.

Ako môžem pridať extra chuť do rizota s medvedím cesnakom?

Ak chcete pridať extra chuť do rizota, môžete pridať korenie alebo bylinky, ako napríklad bazalku alebo tymian.

Dá sa rizoto s medvedím cesnakom podávať ako hlavné jedlo?

Áno, rizoto s medvedím cesnakom môže byť samo o sebe dostatočným hlavným jedlom, no môže sa tiež podávať ako príloha k mäsu alebo zelenine.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama