Rizoto s medvedím cesnakom je skvelou kombináciou zeleninového rizota a aromatického divého cesnaku. Medvedí cesnak, ktorý sa niekedy nazýva aj divý cesnak alebo jarný cesnak, rastie v lesoch a má výraznú chuť a vôňu podobnú cesnaku a cibule. V rizote sa tento silný zápach ľahko zmierni a mierne skĺzne do pozadia, no stále prináša výraznú chuťovú pridanú hodnotu.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na rizoto s medvedím cesnakom
- 1 l zeleninový vývar
- 2 ČL masla
- 1 šalotka
- 250 g ryže
- 100 ml bieleho vína
- 30 – 40 g medvedieho cesnaku
- 50 g parmezánu alebo tvrdého syra
Postup prípravy na rizoto s medvedím cesnakom
- Do hrnčeka si dáme zohrievať vývar na najnižšiu teplotu.
- 1 ČL masla rozpustíme na panvici. Šalotku nakrájame nadrobno a restujeme na masle to sklovita ( 2- 3 minúty). Potom nasypeme ryžu a za častého miešania restujeme asi 2 minúty.
- Prilejeme biele víno a necháme variť, kým sa neodparí.
- Postupne po naberačkách začneme pridávať vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme až vtedy, keď predošlú takmer celú absorbovala ryža. Takto postupujeme pokiaľ sa ryža neuvarí ( 25 – 30 minút).
- Medzitým, kým sa varí ryža si umyjeme listy medvedieho cesnaku pod horúcou vodou, poriadne vysušíme a nasekáme nadrobno.
- Keď je ryža uvarená, pridáme nastrúhaný parmezán a 1 ČL masla. Poriadne premiešame, aby sa syr a maslo roztopili. Nakoniec pridáme pripravený medvedí cesnak a miešame aspoň 1 minúty, kým listy akoby nezvädnú.
- Pred podávaním dochutíme soľou a korením.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o rizote s medvedím cesnakom
Čo je to medvedí cesnak a ako sa používa v rizote?
Medvedí cesnak je divoká rastlina s výraznou cesnakovou chuťou a arómou. V rizote sa používa podobne ako cesnak – nakrája sa na jemno a pridá sa do rizota ako aromatická zložka.
Aké množstvo medvedieho cesnaku by som mal do rizota pridať?
Množstvo medvedieho cesnaku závisí od osobných preferencií, no zvyčajne sa použije 2-3 strúčiky nakrájané na jemno pre rizoto pre 4 porcie.
Ako môžem pridať extra chuť do rizota s medvedím cesnakom?
Ak chcete pridať extra chuť do rizota, môžete pridať korenie alebo bylinky, ako napríklad bazalku alebo tymian.
Dá sa rizoto s medvedím cesnakom podávať ako hlavné jedlo?
Áno, rizoto s medvedím cesnakom môže byť samo o sebe dostatočným hlavným jedlom, no môže sa tiež podávať ako príloha k mäsu alebo zelenine.