Roast beef je spôsob úpravy hovädzieho mäsa , ktorý je charakteristický pre anglickú kuchyňu. Hotový sa krája na tenké priečne plátky, spravidla sa vyžaduje príprava „medium“, s chrumkavou prepečenou kôrkou a ružovým polosurovým stredom.
Ingrediencie
Na yorkshirský puding
- 75 g hladkej múky
- ¼ ČL soli
- 2 veľké vajcia
- 120 ml plnotučného mlieka
- 4 PL rastlinného oleja
Hovädzí roast beef
- 1,5 kg hovädzieho stehna
- 1 ČL rastlinného oleja
- 3 ČL soli
- 2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL čerstvého rozmarínu
Zemiaky
- 6 PL rastlinného oleja, bravčovej masti alebo hovädzieho tuku
- 6 až 8 žltých alebo zlatých zemiakov
- ½ ČL soli
Na omáčku
- 3 PL nesoleného masla
- 1 žltá cibuľa
- 3 PL hladkej múky
- 700 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Predhrejeme si rúru na 200°C. Začneme prípravou cesta na Yorkshirský puding: Do väčšej misy pridáme múku a soľ. Šľaháme a pomaly prilievame mlieko, aby nám nevznikli hrudky. Zašľaháme vajíčko a odložíme na 30 minút do chladničky.
- Hovädzie mäso polejeme olejom po celom povrchu a následne ho osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom.
- Zahrejeme si veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a zo všetkých strán opečieme mäso. Potom ho preložíme do pekáča a vložíme do rúry. Pečieme podľa chuti ( 20 minút pre stredne prepečené).
- Kým sa nám mäso pečie, pripravíme si zemiaky. Pridáme 6 lyžíc oleja do pekáča s a vložíme do rúry na zahriatie. Pridáme zemiaky do hrnčeka a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme 3-4 minúty. Zemiaky scedíme, pretrepeme a necháme odkvapkať. Pekáč s olejom opatrne vyberieme z rúry a pridáme zemiaky. Rovnomerne posypeme 1/2 lyžičkou soli a poriadne premiešame. Pekáč vložíme späť do rúry na 40-45 minút, kým nebudú zlatohnedé. Počas pečenia zemiaky občas premiešame, aby sa prepiekli rovnomerne. Keď budú zemiaky mäkké a zlatohnedé, vyberieme pekáč z rúry a prikryjeme ich, aby zostali teplé.
- Keď je hovädzie mäso hotové, vyberieme ho z pekáča na tanier, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať na doske.
- Na panvici na strednom ohni si rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a restujeme dosklovita. Primiešame múku a miešame dozlatista. Zašľaháme hovädzí vývar, a miešame, kým nebude mať výsledná hmota hladkú a bezhrudkovú konzistenciu. Dusíme až kým nezačne omáčka hustnúť, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Udržujeme v teple
- Zapnite rúru na 220 °C a vložíme do nej formu na muffiny, pričom do každého otvoru na muffin dáme 1 ČL oleja. Položíme na stredný rošt rúry na 10 minút. Olej by mal začať dymiť. Potom do každého otvoru dáme cesto na Yorkshirský puding do 1/3 a pečieme 15-20 minút, kým sa nezdvihnú a nezhnednú. Počas pečenia neotvárame dvierka, aby puding neklesol.
- Nakrájame hovädzie mäso a podávame so zemiakmi, zeleninou podľa vlastného výberu a yorkshirským pudingom. Polejeme omáčkou a podávame. Chutnou prílohou je mrkva očistená a prekrojená pozdĺžne na polovicu a restovaná na masle, ochutená soľou a korením.