Preskočiť na obsah

Ryža a cestoviny s jesenným akcentom, 5 receptov na jednoduché a chutné pokrmy

    Ryža a cestoviny s jesenným akcentom, 5 Receptov na jednoduché a chutné pokrmy

    Keď sa teploty začnú postupne znižovať a letné večery postupne ustupujú chladnejším nociam, naše chuťové poháriky sa často obracajú k potešeniu z teplejších a sýtejších jedál. Hoci stále chceme, aby boli naše pokrmy ľahké a jednoduché na prípravu, túžime po tom, aby nám zahriali telo i dušu.

    Ryža a cestoviny predstavujú dva základné stavebné kamene mnohých kuchýň na celom svete. Sú flexibilné, výživné a skvelé ako základ pre množstvo rôznych chutí. V kombinácii s jedinečnými jesennými ingredienciami ako sú tekvice, huby či orechy, vytvárajú neodolateľné pokrmy, ktoré sú dokonalým spoločníkom pre chladné jesenné večery.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Tekvicové risotto

    Ingrediencie

    • 300g ryže arborio
    • 500g tekvicového pyré
    • 1 cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1l zeleninového vývaru
    • 100ml bieleho vína
    • Soľ, korenie, muškátový oriešok
    • 50g parmezánu
    • Maslo


    Postup: Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte ryžu a opražte. Zalejte vínom a nechajte vypariť alkohol. Postupne prilievajte vývar a neustále miešajte. Keď je ryža takmer uvarená, pridajte tekvicové pyré. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Pred podávaním primiešajte nastrúhaný parmezán.

    Cestoviny s hubami a čerstvým tymianom

    Ingrediencie

    • 400g cestovín (penne, fusilli)
    • 300g čerstvých húb
    • 2 strúčiky cesnaku
    • Soľ, korenie
    • Čerstvý tymian
    • Olivový olej
    • Parmezán na posypanie

    Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici na olivovom oleji orestujte cesnak a pridajte huby. Opražte do zlatista, dochuťte soľou, korením a čerstvým tymianom. Pridajte uvarené cestoviny, premiešajte a pred podávaním posypte parmezánom.

    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Ryžové placky s červenou kapustou a orechmi

    Ingrediencie

    • 300g uvarenej ryže
    • 1 vajce
    • 2 PL múky
    • 200g na tenko nakrájanej červenej kapusty
    • Hrsť nasekaných orechov
    • Soľ, korenie

    Postup: V mise zmiešajte ryžu, vajce, múku, kapustu, orechy a dochuťte soľou a korením. Z hmoty formujte placky a opečte ich na panvici do zlatista z oboch strán.

    Špagety s tekvicovým pestom

    Ingrediencie

    • 400g špagiet
    • 200g tekvicových semienok
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 50g parmezánu
    • 100ml olivového oleja
    • Soľ, korenie
    • Čerstvá bazalka na ozdobu

    Postup: Špagety uvarte podľa návodu. Medzitým si pripravte tekvicové pesto. Do mixéra vložte tekvicové semienka, cesnak, parmezán a postupne pridávajte olivový olej, až kým nedostanete krémovú konzistenciu. Pesto ochuťte soľou a korením podľa chuti. Uvarené špagety zmiešajte s pestom a pred podávaním posypte čerstvou bazalkou.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Penne s karamelizovanou cibuľou a hubovým krémom

    Ingrediencie

    • 400g cestovín
    • 2 veľké cibule
    • 200g čerstvých húb
    • 200ml smotany na varenie
    • 2 PL masla
    • Soľ, korenie, čerstvý rozmarín

    Postup: Cibule nakrájajte na tenké plátky. Na panvici ich na masle pomaly karamelizujte na nízkej teplote, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Pridajte na panvicu huby a opražte ich dozlatista. Zalejte smotanou na varenie a pridajte čerstvý rozmarín. Dochuťte soľou a korením.
    Uvarené cestoviny zmiešate s omáčkou a podávajte.

    Večere po škole alebo práci nemusia byť komplikované, aby boli chutné a výživné. S príchodom jesene máme k dispozícii bohatstvo sezónnych ingrediencií, ktoré môžeme začleniť do našich receptov a priniesť tak do našich jedál teplé a chutné tóny tohto čarovného obdobia. Tieto recepty s ryžou a cestovinami vám ponúkajú rôznorodé a chutné možnosti, ktoré sú jednoduché na prípravu a určite potešia vaše chuťové poháriky.

    [sc name=“reklama_4″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o ryže a cestovinách s jesenným akcentom

    Prečo si vybrať práve tieto recepty na ryžu a cestoviny s jesenným akcentom?

    Tieto recepty sú navrhnuté tak, aby zvýraznili sezónne chute a priniesli vám jednoduché, no chutné pokrmy na chladné jesenné dni. Kombinácia ryže a cestovín s ingredienciami ako tekvica, huby a orechy vytvára skvelý základ pre výživné a osviežujúce pokrmy.

    Aký druh ryže je vhodný na prípravu týchto receptov?

    Na väčšinu receptov sa odporúča použiť krátkozrnnú ryžu, konkrétne arborio ryžu. Táto ryža je schopná absorbovať omáčky a vytvára krémovú konzistenciu, čo je ideálne pre jednoduché risotto a placky.

    Môžem nahradiť niektoré z ingrediencií, ak nemám k dispozícii všetky uvedené suroviny?

    Samozrejme! Recepty sú flexibilné a môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami podľa vašich preferencií. Napríklad, ak nemáte tekvicové pyré, môžete použiť iné pesto alebo omáčky na dochutenie.

    Aký je vhodný spôsob uloženia a ohrevu týchto pokrmov?

    Väčšina týchto pokrmov sa najlepšie podáva čerstvo pripravená. Ak vám ostane nejaká porcia, môžete ju uložiť v chladničke a zohriať ju v mikrovlnke alebo na sporáku. Odporúča sa však skonzumovať pokrmy hneď po príprave pre zachovanie ich chuti a textúry.

    Môžem tieto recepty prispôsobiť svojim výživovým potrebám alebo preferenciám?

    Samozrejme, tieto recepty sú len základným náčrtom a môžete ich prispôsobiť svojim výživovým preferenciám. Ak preferujete vegánsku stravu, môžete napríklad vymeniť mäso za rastlinné alternatívy a upraviť omáčky podľa svojich potrieb.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie