Keď sa teploty začnú postupne znižovať a letné večery postupne ustupujú chladnejším nociam, naše chuťové poháriky sa často obracajú k potešeniu z teplejších a sýtejších jedál. Hoci stále chceme, aby boli naše pokrmy ľahké a jednoduché na prípravu, túžime po tom, aby nám zahriali telo i dušu.
Obsah článku
Ryža a cestoviny predstavujú dva základné stavebné kamene mnohých kuchýň na celom svete. Sú flexibilné, výživné a skvelé ako základ pre množstvo rôznych chutí. V kombinácii s jedinečnými jesennými ingredienciami ako sú tekvice, huby či orechy, vytvárajú neodolateľné pokrmy, ktoré sú dokonalým spoločníkom pre chladné jesenné večery.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Tekvicové risotto
Ingrediencie
- 300g ryže arborio
- 500g tekvicového pyré
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1l zeleninového vývaru
- 100ml bieleho vína
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
- 50g parmezánu
- Maslo
Postup: Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte ryžu a opražte. Zalejte vínom a nechajte vypariť alkohol. Postupne prilievajte vývar a neustále miešajte. Keď je ryža takmer uvarená, pridajte tekvicové pyré. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Pred podávaním primiešajte nastrúhaný parmezán.
Cestoviny s hubami a čerstvým tymianom
Ingrediencie
- 400g cestovín (penne, fusilli)
- 300g čerstvých húb
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, korenie
- Čerstvý tymian
- Olivový olej
- Parmezán na posypanie
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici na olivovom oleji orestujte cesnak a pridajte huby. Opražte do zlatista, dochuťte soľou, korením a čerstvým tymianom. Pridajte uvarené cestoviny, premiešajte a pred podávaním posypte parmezánom.
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]Ryžové placky s červenou kapustou a orechmi
Ingrediencie
- 300g uvarenej ryže
- 1 vajce
- 2 PL múky
- 200g na tenko nakrájanej červenej kapusty
- Hrsť nasekaných orechov
- Soľ, korenie
Postup: V mise zmiešajte ryžu, vajce, múku, kapustu, orechy a dochuťte soľou a korením. Z hmoty formujte placky a opečte ich na panvici do zlatista z oboch strán.
Špagety s tekvicovým pestom
Ingrediencie
- 400g špagiet
- 200g tekvicových semienok
- 2 strúčiky cesnaku
- 50g parmezánu
- 100ml olivového oleja
- Soľ, korenie
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Špagety uvarte podľa návodu. Medzitým si pripravte tekvicové pesto. Do mixéra vložte tekvicové semienka, cesnak, parmezán a postupne pridávajte olivový olej, až kým nedostanete krémovú konzistenciu. Pesto ochuťte soľou a korením podľa chuti. Uvarené špagety zmiešajte s pestom a pred podávaním posypte čerstvou bazalkou.
Penne s karamelizovanou cibuľou a hubovým krémom
Ingrediencie
- 400g cestovín
- 2 veľké cibule
- 200g čerstvých húb
- 200ml smotany na varenie
- 2 PL masla
- Soľ, korenie, čerstvý rozmarín
Postup: Cibule nakrájajte na tenké plátky. Na panvici ich na masle pomaly karamelizujte na nízkej teplote, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Pridajte na panvicu huby a opražte ich dozlatista. Zalejte smotanou na varenie a pridajte čerstvý rozmarín. Dochuťte soľou a korením.
Uvarené cestoviny zmiešate s omáčkou a podávajte.
Večere po škole alebo práci nemusia byť komplikované, aby boli chutné a výživné. S príchodom jesene máme k dispozícii bohatstvo sezónnych ingrediencií, ktoré môžeme začleniť do našich receptov a priniesť tak do našich jedál teplé a chutné tóny tohto čarovného obdobia. Tieto recepty s ryžou a cestovinami vám ponúkajú rôznorodé a chutné možnosti, ktoré sú jednoduché na prípravu a určite potešia vaše chuťové poháriky.
[sc name=“reklama_4″ ][/sc]Najčastejšie otázky o ryže a cestovinách s jesenným akcentom
Prečo si vybrať práve tieto recepty na ryžu a cestoviny s jesenným akcentom?
Tieto recepty sú navrhnuté tak, aby zvýraznili sezónne chute a priniesli vám jednoduché, no chutné pokrmy na chladné jesenné dni. Kombinácia ryže a cestovín s ingredienciami ako tekvica, huby a orechy vytvára skvelý základ pre výživné a osviežujúce pokrmy.
Aký druh ryže je vhodný na prípravu týchto receptov?
Na väčšinu receptov sa odporúča použiť krátkozrnnú ryžu, konkrétne arborio ryžu. Táto ryža je schopná absorbovať omáčky a vytvára krémovú konzistenciu, čo je ideálne pre jednoduché risotto a placky.
Môžem nahradiť niektoré z ingrediencií, ak nemám k dispozícii všetky uvedené suroviny?
Samozrejme! Recepty sú flexibilné a môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami podľa vašich preferencií. Napríklad, ak nemáte tekvicové pyré, môžete použiť iné pesto alebo omáčky na dochutenie.
Aký je vhodný spôsob uloženia a ohrevu týchto pokrmov?
Väčšina týchto pokrmov sa najlepšie podáva čerstvo pripravená. Ak vám ostane nejaká porcia, môžete ju uložiť v chladničke a zohriať ju v mikrovlnke alebo na sporáku. Odporúča sa však skonzumovať pokrmy hneď po príprave pre zachovanie ich chuti a textúry.
Môžem tieto recepty prispôsobiť svojim výživovým potrebám alebo preferenciám?
Samozrejme, tieto recepty sú len základným náčrtom a môžete ich prispôsobiť svojim výživovým preferenciám. Ak preferujete vegánsku stravu, môžete napríklad vymeniť mäso za rastlinné alternatívy a upraviť omáčky podľa svojich potrieb.