Vločkovité cesto v tvare trojuholníka plnené pikantnou zemiakovou, kuracou alebo jahňacou plnkou je obľúbeným snackom nielen v Indii, ale aj vo viacerých krajinách sveta.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice ghee masla alebo repkového oleja
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL rasce
- 3/4 šálky studenej vody
Na náplň
- 5 stredných zemiakov
- 6 polievkových lyžíc repkového oleja
- 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 ČL garam masala
- 1/2 ČL rasce
- 1/2 ČL soli
- Voliteľné: Semená feniklu, drvené semená koriandra, rasce alebo amchur (sušený mangový prášok)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múku, ghee maslo, soľ a rascu, kým zmes nebude sypká. Postupne vmiešame toľko vody, aby vzniklo pevné cesto. Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a miesime do hladka asi 6-8 minút. Prikryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať.
- Do veľkého hrnca vložíme zemiaky, zalejeme ich vodou a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme do mäkka (8-10 minút), scedíme a odložíme bokom, aby vychladli.
- Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme zemiaky a opekáme, kým sa zemiaky nezačnú lepiť na panvicu, asi 5 minút. Vmiešame hrášok, zázvor, garam masalu, rascu a soľ a varíme asi 2 minúty. Vmiešame voliteľné prísady podľa chuti. Odložíme bokom.
- Cesto rozdelíme na 6 kusov. Rozvaľkáme 1 kus cesta na ovál. Cesto prekrojíme na polovicu, rovný okraj navlhčíme vodou. Zdvihneme 1 roh polmesiaca tak, aby sa stretol s druhým rohom polmesiaca a vytvoríme kužeľ. Spoje popritláčame. Naplníme 3-4 lyžicami zemiakovej zmesi. Zakrivený okraj cesta navlhčíme vodou, preložíme cez vrch náplne a stlačíme spoj, aby náplň nevyšla von. Opakujeme so zvyšným cestom a náplňou.
- Predhrejeme vzduchovú fritézu na 350 °C. Samosu potrieme zvyšnými 3 lyžicami oleja. Poukladáme v jednej vrstve do košíka fritézy tak, aby sa nedotýkali. Smažíme do zlatista, asi 15 minút.