Preskočiť na obsah

Samosas

    Samosas - originálny recept na indické plnené taštičky

    Vločkovité cesto v tvare trojuholníka plnené pikantnou zemiakovou, kuracou alebo jahňacou plnkou je obľúbeným snackom nielen v Indii, ale aj vo viacerých krajinách sveta.

    Ingrediencie

    • 2 šálky hladkej múky 
    • 3 lyžice ghee masla alebo repkového oleja 
    • 1/2 ČL soli 
    • 1/2 ČL rasce 
    • 3/4 šálky studenej vody 

    Na náplň 

    • 5 stredných zemiakov 
    • 6 polievkových lyžíc repkového oleja 
    • 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku 
    • 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru 
    • 1 ČL garam masala 
    • 1/2 ČL rasce 
    • 1/2 ČL soli 
    • Voliteľné: Semená feniklu, drvené semená koriandra, rasce alebo amchur (sušený mangový prášok) 

    Postup

    1. Vo veľkej mise zmiešame múku, ghee maslo, soľ a rascu, kým zmes nebude sypká. Postupne vmiešame toľko vody, aby vzniklo pevné cesto. Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a miesime do hladka asi  6-8 minút. Prikryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať. 
    2. Do veľkého hrnca vložíme zemiaky, zalejeme ich vodou a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme do mäkka (8-10 minút), scedíme a odložíme bokom, aby vychladli.   
    3. Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme zemiaky a opekáme, kým sa zemiaky nezačnú lepiť na panvicu, asi 5 minút. Vmiešame hrášok, zázvor, garam masalu, rascu a soľ a varíme asi 2 minúty. Vmiešame voliteľné prísady podľa chuti. Odložíme bokom. 
    4. Cesto rozdelíme na 6 kusov. Rozvaľkáme 1 kus cesta na ovál.  Cesto prekrojíme na polovicu, rovný okraj navlhčíme vodou. Zdvihneme 1 roh polmesiaca tak, aby sa stretol s druhým rohom polmesiaca a vytvoríme kužeľ. Spoje popritláčame. Naplníme 3-4 lyžicami zemiakovej zmesi. Zakrivený okraj cesta navlhčíme vodou, preložíme cez vrch náplne a stlačíme spoj,  aby náplň nevyšla von. Opakujeme so zvyšným cestom a náplňou. 
    5. Predhrejeme vzduchovú fritézu na 350 °C. Samosu potrieme zvyšnými 3 lyžicami oleja. Poukladáme v jednej vrstve do košíka fritézy tak, aby sa nedotýkali. Smažíme do zlatista, asi 15 minút. 
    Ďalšie inšpirácie