Vločkovité cesto v tvare trojuholníka plnené pikantnou zemiakovou, kuracou alebo jahňacou plnkou je obľúbeným snackom nielen v Indii, ale aj vo viacerých krajinách sveta.

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky 
  • 3 lyžice ghee masla alebo repkového oleja 
  • 1/2 ČL soli 
  • 1/2 ČL rasce 
  • 3/4 šálky studenej vody 

Na náplň 

  • 5 stredných zemiakov 
  • 6 polievkových lyžíc repkového oleja 
  • 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku 
  • 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru 
  • 1 ČL garam masala 
  • 1/2 ČL rasce 
  • 1/2 ČL soli 
  • Voliteľné: Semená feniklu, drvené semená koriandra, rasce alebo amchur (sušený mangový prášok) 

Postup prípravy

  1. Vo veľkej mise zmiešame múku, ghee maslo, soľ a rascu, kým zmes nebude sypká. Postupne vmiešame toľko vody, aby vzniklo pevné cesto. Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a miesime do hladka asi  6-8 minút. Prikryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať. 
  2. Do veľkého hrnca vložíme zemiaky, zalejeme ich vodou a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme do mäkka (8-10 minút), scedíme a odložíme bokom, aby vychladli.   
  3. Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme zemiaky a opekáme, kým sa zemiaky nezačnú lepiť na panvicu, asi 5 minút. Vmiešame hrášok, zázvor, garam masalu, rascu a soľ a varíme asi 2 minúty. Vmiešame voliteľné prísady podľa chuti. Odložíme bokom. 
  4. Cesto rozdelíme na 6 kusov. Rozvaľkáme 1 kus cesta na ovál.  Cesto prekrojíme na polovicu, rovný okraj navlhčíme vodou. Zdvihneme 1 roh polmesiaca tak, aby sa stretol s druhým rohom polmesiaca a vytvoríme kužeľ. Spoje popritláčame. Naplníme 3-4 lyžicami zemiakovej zmesi. Zakrivený okraj cesta navlhčíme vodou, preložíme cez vrch náplne a stlačíme spoj,  aby náplň nevyšla von. Opakujeme so zvyšným cestom a náplňou. 
  5. Predhrejeme vzduchovú fritézu na 350 °C. Samosu potrieme zvyšnými 3 lyžicami oleja. Poukladáme v jednej vrstve do košíka fritézy tak, aby sa nedotýkali. Smažíme do zlatista, asi 15 minút.