Preskočiť na obsah

Aká je šanca, že dostanete otravu ortuťou z konzervovaného tuniaka?

    Aká je šanca, že dostanete otravu ortuťou z konzervovaného tuniaka?

    Konzervovaný tuniak je klasicky považovaný za jednu z najzdravších potravín v špajzi. Aj keď je konzervovaný tuniak spracovaná potravina, nepredstavuje rovnaké zdravotné riziká ako iné spracované mäso obsahujúce dusitany. Je to všeobecne dobrý zdroj bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Môže byť občas nudný, ale existuje mnoho spôsobov, ako vylepšiť konzervovaného tuniaka pomocou kuchynskej kreativity, a je jedným z najdostupnejších zdrojov bielkovín. Napriek tomu existuje jedna kontroverzia týkajúca sa konzervovaného tuniaka – a všeobecne konzervovaných rýb – a tou je ortuť.

    Ortuť je ťažký kov, ktorý je toxický pre ľudí, zhoršuje zrak, reč, sluch a motorické schopnosti. Pochádza zo zemskej kôry a kombináciou geologickej činnosti a ľudského znečistenia sa časť z nej dostáva do vodných tokov, kde ju absorbujú planktóny. Ryby jedia planktóny a absorbujú ortuť do svojho tela, potom tieto ryby jedia väčšie ryby, ktoré do svojho tela absorbujú ortuť. Tento proces pokračuje po celom potravinovom reťazci a koncentrácia ortuti sa zvyšuje vyššie v potravinovom reťazci. Preto je tuniak z hľadiska otravy ortuťou taký problematický – ako veľká, dravá ryba je vysoko v potravinovom reťazci a obsahuje vyššie úrovne ortute ako väčšina iných bežne konzumovaných rýb, ako sú lososy alebo sardinky. Konzervovaného tuniaka by ste preto mali jesť s mierou, no stále môže hrať hodnotnú úlohu vo vašej strave.

    Koľko konzervovaného tuniaka je bezpečné jesť?

    Konzumácia konzervovaného tuniaka niekoľkokrát do týždňa je úplne v poriadku a pre mnohých je to najdostupnejší spôsob, ako získať nutričné výhody morských plodov, ako sú omega-3 mastné kyseliny. Podľa Medical News Today je však konzervovaný tuniak aj hlavným prispievateľom ortuti v strave mnohých ľudí, a nie je vhodné ho jesť každý deň.

    Dietary Guidelines for Americans odporúčajú, aby dospelí jedli aspoň dve porcie rýb týždenne, čo je ekvivalent dvoch konzerv tuniaka. To je tiež približne maximálne množstvo konzervovaného tuniaka, ktoré môžete bezpečne zjesť, keďže FDA odporúča držať sa dvoch až troch porcií týždenne.

    Niektoré druhy konzervovaného tuniaka sú bezpečnejšie ako iné. Svetlý tuniak, ako je skipjack, má relatívne nízke hladiny ortuti, a je bezpečné jesť až tri konzervy týždenne. Albacore tuniak, ktorý je väčším druhom, má tendenciu mať oveľa vyššie hladiny ortute a FDA odporúča jesť nie viac ako jednu konzervu týždenne. Niektoré značky konzervovaného albacore tuniaka majú až 10-krát viac ortute ako odrody svetlého tuniaka. Ak jete tento druh tuniaka, nemali by ste jesť žiadne iné ryby.

    Tehotné ženy a deti by mali byť opatrnejšie

    Riziko otravy ortuťou je najvyššie pre tehotné ženy a deti. Konzumácia rýb s vysokým obsahom ortuti počas tehotenstva môže poškodiť vývoj plodu a spôsobiť vrodený stav známy ako Minamata choroba. Účinky otravy ortuťou na deti môžu byť závažné, vrátane záchvatov a menšej veľkosti hlavy, ale môžu byť aj jemné a nemusia byť zjavné, kým dieťa nezačne prejavovať problémy s rečou, pamäťou a koordináciou v škole.

    FDA odporúča, aby tehotné ženy pokračovali v konzumácii rýb pre ich nutričné výhody, ale aby si vybrali možnosti s nízkym obsahom ortuti, ako je konzervovaný svetlý tuniak. Tím pre bezpečnosť potravín na Consumer Reports testoval hladiny ortute v rôznych druhoch konzervovaného tuniaka a zistil, že hoci väčšina značiek svetlého tuniaka má relatívne nízke hladiny ortute, niektoré mali výrazne vyššie, bližšie k hladinám viditeľným v albacore. Z tohto dôvodu Consumer Reports odporúča tehotným ženám vyhýbať sa konzervovanému tuniakovi.

    Deti môžu bezpečne jesť konzervovaného tuniaka, ale mali by byť obmedzené na menšie množstvá ako dospelí. FDA odporúča, aby deti vo veku 3 rokov a mladšie jedli do 50 g rýb týždenne, deti vo veku 4 až 7 rokov jedli do 100 g a deti vo veku 8 až 10 rokov jedli do 200 g. Deti vo veku 11 rokov a staršie môžu jesť dospelú porciu konzervovaného tuniaka týždenne, ale je stále rozumné držať sa svetlých odrôd.

    Ďalšie inšpirácie