Jedným z najcharakteristickejších aspektov týchto vianočných koláčikov je ich hrejivá korenistá vôňa.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na škoricové koláčiky
- 115 g kryštálový cukor a ďalšie 2 PL
- 1/4 ČL mletá škorica
- 225 g maslo
- 1 a 1/2 ČL drvený aníz
- 1 veľké vajce
- 385 g hladká múka
- 1 a 1/2 ČL prášok do pečiva
- Štipka soli
- 60 ml brandy
Postup prípravy škoricových koláčikov
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a väčší plech vystelieme papierom na pečenie. V malej miske si zmiešame 2 PL cukru so škoricou.
- V mise si zmiešame zmäknuté maslo, zvyšný cukor a semienka anízu. Metličkou alebo ručným šľahačom šľaháme, kým nie je zmes svetlá a krémová, 3 až 4 minúty. Pridáme vajíčko a šľaháme, kým sa zmes úplne nespojí.
- Do ďalšej misy si preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a jemne premiešame. Pridáme polovicu múčnej zmesi do maslovej zmesi a zmiešame, kým sa zmes nespojí. Potom pridáme polovicu brandy a znova premiešame. Dosypeme zvyšok suchých ingrediencií a brandy a miešame, kým sa cesto nespojí.
- Na čistej, jemne pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrojíme požadované tvary a umiestnime na plech na pečenie.
- Sušienky posypeme pripraveným škoricovým cukrom a pečieme do zlatista (10 až 14 minút).