Škótske vajce je varené vajce zabalené v klobáse, obalené v strúhanke, ktoré sa môže upiecť alebo vypražiť. Škótske vajcia sú bežným piknikovým jedlom. V Spojenom kráľovstve sú balené škótske vajcia dostupné v supermarketoch , obchodoch a na diaľničných čerpacích staniciach.
Ingrediencie
- 6 veľkých vajec
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka jemne rozdrvených kukuričných vločiek
- 200 g raňajkovej klobásy pričom odstránim črievka
- Rastlinný olej (na vyprážanie)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Horčica
Postup
- Do malého hrnca vložíme 4 vajcia, pridáme studenú vodu na zakryjeme. Privedieme do varu, odstránime z tepla a prikryté necháme 3 minúty postáť. Vajcia premiestnime do ľadového vodného kúpeľa. Škrupiny opatrne ošúpeme pod tečúcou studenou vodou. Vajcia vložíme späť do misky so studenou vodou, prikryjeme a necháme vychladnúť.
- Do jednej misky vložíme múku a do ďalšej rozdrvené kukuričné vločky. Klobásovú zmes rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každé vajce poriadne obalíme v klobásovej zmesi. Pri obaľovaní používame dlaň, na ktorej si vytvarujeme zo zmesi placku a jemne v nej obalíme každé vajíčko.
- Zvyšné 2 vajcia rozšľaháme v menšej miske, osolíme a okoreníme .Jemne obalíme každé vajce s klobásovou zmesou najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v kukuričných lupienkoch.
- Do fritézy alebo väčšieho hrnca nalejeme olej a vajcia smažíme za pri teplote 350 °C, cca 5–6 minút. Vysmažené vajíčka prenesieme na papierovú utierku, aby nasali prebytočný olej. Jemne dochutíme soľou a korením. Podávame teplé s horčicou.