Škótske vajce je varené vajce zabalené v klobáse, obalené v strúhanke, ktoré sa môže upiecť alebo vypražiť. Škótske vajcia sú bežným piknikovým jedlom. V Spojenom kráľovstve sú balené škótske vajcia dostupné v supermarketoch , obchodoch a na diaľničných čerpacích staniciach.

Ingrediencie

  • 6 veľkých vajec 
  • 1 šálka hladkej múky 
  • 1 šálka jemne rozdrvených kukuričných vločiek 
  • 200 g raňajkovej klobásy pričom odstránim črievka 
  • Rastlinný olej (na vyprážanie) 
  • Soľ 
  • Čierne mleté ​​korenie 
  • Horčica 

Postup prípravy

  1. Do malého hrnca vložíme 4 vajcia, pridáme studenú vodu na zakryjeme. Privedieme do varu, odstránime z tepla a prikryté necháme 3 minúty postáť. Vajcia premiestnime do ľadového vodného kúpeľa. Škrupiny opatrne ošúpeme pod tečúcou studenou vodou. Vajcia vložíme späť do misky so studenou vodou, prikryjeme a necháme vychladnúť. 
  2. Do jednej misky vložíme múku a do ďalšej rozdrvené kukuričné ​​vločky. Klobásovú zmes rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každé vajce poriadne obalíme v klobásovej zmesi. Pri obaľovaní používame dlaň, na ktorej si vytvarujeme zo zmesi placku a jemne v nej obalíme každé vajíčko.  
  3. Zvyšné 2 vajcia rozšľaháme v menšej miske, osolíme a okoreníme .Jemne obalíme každé vajce s klobásovou zmesou najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v kukuričných lupienkoch.   
  4. Do fritézy alebo väčšieho hrnca nalejeme olej a vajcia smažíme za  pri teplote 350 °C, cca 5–6 minút. Vysmažené vajíčka prenesieme na papierovú utierku, aby nasali prebytočný olej. Jemne dochutíme soľou a korením. Podávame teplé s horčicou.