5/5 - (14x hodnotené)

Príprava lahodného džemu nie vždy zahŕňa varenie sezónneho ovocia. Niekedy sa príprava môže začínať aj karamelizáciou cibule a šalotky v slaninovom tuku, javorovom sirupe a hnedom cukre. Vznikne tak neuveriteľne výborný slaninový džem, na ktorom si určite pochutnáte.

Ingrediencie

  • 450 g slaniny 
  • 1 cibuľa 
  • 4 šalotky 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 100 g hnedý cukor 
  • 65 ml javorový sirup 
  • 76 ml jablčného octu 
  • 1 ČL chilli prášok 

Postup prípravy

  1. Slaninu si nakrájame na malé kocky a na strednom stupni opečieme do chrumkava. Potom ju vyberieme na tanier vystlaný papierovou utierkou a na panvici si ponecháme asi 1 PL slaninového tuku. 
  2. Znížime teplotu a do panvice pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a šalotku a za častého miešania restujeme, kým neskaramelizuje. Primiešame prelisovaný cesnak, hnedý cukor, javorový sirup, ocot, čili prášok a opečenú slaninu. Zmes privedieme do varu a potom znížime teplotu na minimum. Restujeme, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne a cibuľa nebude džemová (asi 7 až 10 minút). 
  3. Necháme úplne vychladnúť. Podávame so syrom a sušienkami.