Príprava lahodného džemu nie vždy zahŕňa varenie sezónneho ovocia. Niekedy sa príprava môže začínať aj karamelizáciou cibule a šalotky v slaninovom tuku, javorovom sirupe a hnedom cukre. Vznikne tak neuveriteľne výborný slaninový džem, na ktorom si určite pochutnáte.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na slaninový džem
- 450 g slaniny
- 1 cibuľa
- 4 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g hnedý cukor
- 65 ml javorový sirup
- 76 ml jablčného octu
- 1 ČL chilli prášok
Postup prípravy slaninového džemu
- Slaninu si nakrájame na malé kocky a na strednom stupni opečieme do chrumkava. Potom ju vyberieme na tanier vystlaný papierovou utierkou a na panvici si ponecháme asi 1 PL slaninového tuku.
- Znížime teplotu a do panvice pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a šalotku a za častého miešania restujeme, kým neskaramelizuje. Primiešame prelisovaný cesnak, hnedý cukor, javorový sirup, ocot, čili prášok a opečenú slaninu. Zmes privedieme do varu a potom znížime teplotu na minimum. Restujeme, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne a cibuľa nebude džemová (asi 7 až 10 minút).
- Necháme úplne vychladnúť. Podávame so syrom a sušienkami.