Preskočiť na obsah

Hustý slaný karamel, domáci recept

Hustý slaný karamel - domáci recept

Slaný karamel je lahodný dezertný sirup, ktorý v sebe kombinuje sladkú karamelovú chuť s jemnou soľou, čím vytvára kontrast bohatých prvkov chuti. Tento sladko-slaný delikát sa často používa na dochutenie dezertov, zmrzliny, pečiva a iných sladkých jedál.

Aj keď príprava slaného karamelu môže pôsobiť trochu náročne, s vhodným receptom a správnym postupom je to skutočne jednoduché. Kľúčovým krokom je správne rozpustenie cukru, ktorého farba prechádza z jasne žltej na zlatohnedú až ku karamelovej farbe. Potom sa pridáva maslo a smotana, ktoré dodávajú sladkému karamelu bohatú a krémovú textúru.

No čo dáva slanému karamelu tú jedinečnú a neodolateľnú chuť, je pridaná štipka soli. Táto kombinácia sladkého a slaného vytvára harmonickú a vyváženú chuťovú skúsenosť, ktorá zaujme aj tých najnáročnejších gurmánov.

Slaný karamel je vynikajúcim prísadou pre rôzne dezerty a sladkosti. Môžete ho použiť na zdobenie torty, ako náplň pre koláče, príchuť pre zmrzlinu alebo jednoducho si ho vychutnať samotného ako dip pre ovocie. Možnosti sú neobmedzené a len vaša kreativita určuje, ako ho využijete.

Takže ak túžite po skutočne výnimočnej a potešujúcej chuťovej skúsenosti, neváhajte a vyskúšajte si prípravu slaného karamelu. Budete prekvapení, ako jednoduché je ho pripraviť a aké bohaté a intenzívne chute dokáže vašim dezertom dodávať.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na slaný karamel

Postup prípravy slaného karamelu

Čas prípravy: 20 minutes

Varenie a miešanie

Do hrnčeka pridáme cukor, soľ a podlejeme vodou. Na strednom ohni privedieme do varu a občas miešame, kým sa cukor nerozpustí ( asi 5 minút). Potom zvýšime teplotu a varíme, kým nebude mať medenú farbu, bez miešania asi 4 -5 minút. 

Pridávanie ingrediencií

Keď karamel nadobudne tmavú medenú farbu vypneme z ohňa a hneď pridáme smotanu a maslo. ( Opatrne, pretože zmes bude bublať) 

Vychladenie

Karamel necháme mierne vychladnúť na panvici a potom prelejeme d-o nádoby na skladovanie a necháme úplne vychladnúť.  

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na slaný karamel

Najčastejšie otázky o slanom karameli

Čo je slaný karamel?

Slaný karamel je dezertný sirup s kombináciou sladkej karamelovej chuti a jemnej slanej príchute.

Ako sa pripravuje slaný karamel?

Slaný karamel sa pripravuje rozpustením cukru na panvici a následným pridávaním masla a smotany. Na konci sa pridáva štipka soli, ktorá dodáva slaný nádych.

Aké jedlá môžem pripraviť so slaným karamelom?

Slaný karamel je vynikajúci pre dochutenie dezertov, ako sú torty, zmrzlina, koláče, pečivo a podobne. Môže sa tiež použiť ako dip pre ovocie alebo prísada do rôznych sladkých jedál.

Je slaný karamel ťažké pripraviť?

Slaný karamel si vyžaduje presný postup a kontrolu teploty, ale s vhodným receptom a trochou cviku je možné ho úspešne pripraviť aj doma.

Je možné pridať ďalšie prísady do slaného karamelu?

Áno, slaný karamel môže byť obohatený o rôzne prísady, ako napríklad orechy, vanilkový extrakt alebo kvetinovú soľ, aby sa vytvorila ešte zaujímavejšia chuťová kombinácia.

Môže byť slaný karamel použitý aj v slaných jedlách?

Áno, slaný karamel sa môže použiť aj v slaných jedlách, ako je napríklad dochutenie omáčok, pečeného mäsa alebo zeleniny, čím sa vytvorí zaujímavá sladko-slaná chuťová skúsenosť.

Je slaný karamel vhodný pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy?

Áno, existujú recepty na slaný karamel, ktoré sú prispôsobené pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy. Namiesto bežného masla a smotany sa používajú náhrady na rastlinnej báze.

REKLAMA
18x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *