V srdci stredoeurópskej kuchyne sa skrýva dezert, ktorý dokáže prebudiť spomienky a vytvoriť nové tradície – slivková štrúdľa. Je to majstrovské dielo pekárskeho umenia.
Obsah receptu
V tomto jedinečnom diele sa zvláštna textúra tenkého cesta stretáva s bohatstvom plne zrelých, šťavnatých sliviek. Tieto slivky, nasýtené letným slnkom, prinášajú do štrúdle hlbokú chuť, ktorá je ešte zdôraznená jemným nádychom škorice a príjemným kontrastom sladkých hrozienok.
Pri prvom súste tejto štrúdle cestujete časom späť do detstva, kedy vám babička podávala horúci kúsok práve vyňatý z rúry, a jeho vôňa napĺňala celý dom. Každá vrstva cesta, každé slivkové sústo a každá guľôčka hrozienka sa spájajú do harmonického taktu, ktorý vás vedie cez generácie rodinných receptov.
Slivková štrúdľa nie je len obyčajným pečivom. Je to oslava tradícií, rodiny a neopakovateľných chvíľ strávených spolu pri stole. Je to pozvánka objaviť bohatstvo stredoeurópskej kuchyne a vytvoriť vlastné, nezabudnuteľné spomienky.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na slivkovú štrúdľu
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 250 ml teplej vody
- 2 lyžice oleja
- Štipka soli
Náplň
- 500 g čerstvých sliviek bez kôstok (môžete použiť aj kompót, ak nemáte čerstvé)
- 150 g cukru (alebo podľa chuti)
- 1 ČL škorice
- 100 g hrozienok
- 50 g masla na potretie
Postup prípravy slivkovej štrúdle
Príprava cesta
V mise zmiešajte múku so soľou. Postupne pridávajte vodu a olej. Zmes mieste až kým nevznikne hladké, mäkké cesto. Cesto preložte na múkou posypaný pracovný stôl a vypracujte ho do hladka. Cesto zabaľte do uteráka a nechajte odpočívať 30 minút.
Príprava náplne
Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. V miske ich zmiešajte s cukrom, škoricou a hrozienkami.
Príprava rúry
Rúru predhrejte na 180°C.
Príprava štrúdle
Cesto rozvaľkajte na veľmi tenko na múkou posypanej doske. Skúste cesto natiahnuť čo najtenšie, až tak, aby ste cez neho videli obrysy ruky. Náplň rozložte na cesto, ale nechajte okolo 2 cm okraj, aby ste štrúdľu mohli zrolovať. Maslo roztopte a potrite ním povrch cesta, ktorý je bez náplne. Cesto opatrne zrolujte od jedného konca k druhému, aby ste vytvorili dlhú rolku.
Pečenie
Štrúdľu preložte do predhriatej rúry na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte asi 35-40 minút, kým štrúdľa nebude pekne zlatistá.
Servírovanie
Po upečení nechajte štrúdľu vychladnúť, a potom ju posypte práškovým cukrom.
Videorecept na slivkovú štrúdľu
Najčastejšie otázky o slivkovej štrúdli
Môžem namiesto čerstvých sliviek použiť kompótové slivky?
Áno, môžete. Avšak odporúčame vám dobre ich odkvapkať, aby štrúdľa nebola príliš mokrá.
Čo môžem použiť namiesto hrozienok?
Môžete použiť orechy, napr. mleté vlašské orechy alebo nasekané mandle, prípadne čokoládové kúsky.
Môžem štrúdľu zamraziť?
Áno, môžete. Pred mrazením ju dobre zabaľte do fólie alebo vrecka na mrazenie. Pred konzumáciou ju nechajte rozmraziť pri izbovej teplote a potom ju môžete ešte na chvíľu vhodiť do rúry, aby bola opäť teplá.
Ako dlho môže štrúdľa vydržať čerstvá?
Pri izbovej teplote do 2 dní. Ak ju chcete uskladniť dlhšie, uložte ju do chladničky a pred podávaním ju mierne zohrejte.
Aké iné ovocie môžem použiť namiesto sliviek?
Môžete experimentovať s jablkami, hruškami, broskyňami alebo kombináciou viacerých druhov ovocia podľa vašich chutí.
Môžem pridať do cesta nejaké korenie, aby som získal inú chuť?
Samozrejme, môžete pridať napríklad škoricu, kardamón alebo citrónovú kôru pre jemnú arómu.