...

Výdatná a zdravá hrachová polievka s varenou šunkou. Recept je ideálny na prípravu rýchleho obeda alebo večere. Polievku podávajte s množstvom chrumkavého opečeného chleba.

Ingrediencie

  • 3 PL olivový olej  
  • 3 hrnčeky varenej šunky nakrájanej na kocky 
  • 1 žltá cibuľa  
  • soľ 
  • Mleté čierne korenie  
  • 1 a ½ hrnčeka mrkvy nakrájanej na kocky 
  • 1 hrnček na kocky nakrájaných ošúpaných zemiakov 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 1 bobkový list 
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu 
  • 1,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru  
  • 450 g sušeného hrachu 
  • Chrumkavá bageta na servírovanie 

Postup prípravy

  1. V hrnci si zahrejeme 2 lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote. Pridáme šunku a restujeme za občasného miešania, kým jemne nezhnedne ( cca 5 až 7 minút). Pomocou dierovej lyžice šunku vyberieme a odložíme bokom. 
  2. Pridáme cibuľu, zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia a restujeme do sklovita ( asi 5 minút). Potom pridáme mrkvu, zemiaky, cesnak, bobkový list a tymian,  restujeme za častého miešania, kým cesnak nerozvonia (asi 2 minúty). 
  3. Prilejeme vývar, pridáme hrášok a privedieme do varu. Pridáme 2 hrnčeky uvarenej šunky, prikryjeme, znížime teplotu a dusíme, kým mrkva, hrášok a zemiaky nezmäknú, asi 50 minút. 
  4. Pomocou pučítka na zemiaky rozpučíme zeleninu, kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Pridáme zvyšnú soľ a korenie. Ak je polievka hustá, riedime ďalším vývarom. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Podávame so zvyšnou šunkou a bagetkou.