Reklama
Polievky

Slovenska hrachová polievka – tradičný recept

Reklama

Výdatná a zdravá hrachová polievka s varenou šunkou. Recept je ideálny na prípravu rýchleho obeda alebo večere. Polievku podávajte s množstvom chrumkavého opečeného chleba.

[sc name=“reklama_1″][/sc]

Ingrediencie

  • 3 PL olivový olej
  • 3 hrnčeky varenej šunky nakrájanej na kocky
  • 1 žltá cibuľa
  • soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 a ½ hrnčeka mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 hrnček na kocky nakrájaných ošúpaných zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 450 g sušeného hrachu
  • Chrumkavá bageta na servírovanie
[sc name=“reklama_martinus“ ][/sc]

Postup prípravy

  1. V hrnci si zahrejeme 2 lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote. Pridáme šunku a restujeme za občasného miešania, kým jemne nezhnedne ( cca 5 až 7 minút). Pomocou dierovej lyžice šunku vyberieme a odložíme bokom.
  2. Pridáme cibuľu, zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia a restujeme do sklovita ( asi 5 minút). Potom pridáme mrkvu, zemiaky, cesnak, bobkový list a tymian,  restujeme za častého miešania, kým cesnak nerozvonia (asi 2 minúty).
  3. Prilejeme vývar, pridáme hrášok a privedieme do varu. Pridáme 2 hrnčeky uvarenej šunky, prikryjeme, znížime teplotu a dusíme, kým mrkva, hrášok a zemiaky nezmäknú, asi 50 minút.
  4. Pomocou pučítka na zemiaky rozpučíme zeleninu, kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Pridáme zvyšnú soľ a korenie. Ak je polievka hustá, riedime ďalším vývarom. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Podávame so zvyšnou šunkou a bagetkou.
[sc name=“reklama_koniec_clanku“ ][/sc]
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a…

23 mája, 2023
Reklama