Preskočiť na obsah
...

Guláš je klasické jedlo, ktoré je obľúbené nielen na Slovensku, ale v mnohých kuchyniach strednej a východnej Európy. Pôvodne pochádza z Maďarska, ale na Slovensku sme si ho prisvojili a prispôsobili naše miestne chute a tradície.

Slovenský guláš je obvykle menej pikantný ako jeho maďarský ekvivalent a môže byť pripravený s rôznymi druhmi mäsa. V tomto prípade hovoríme o guláši pripravenom z rôznych druhov mäsa – z diviny, daniela, diviaka alebo bravčového mäsa. Každý typ mäsa pridáva gulášu jedinečnú chuť a textúru.

Bez ohľadu na to, aký druh mäsa sa použije, kľúčom k vynikajúcemu slovenskému gulášu je pomalé varenie na miernom ohni. Tým sa uvoľnia chuti mäsa a ostatných ingrediencií, ako sú cibuľa, cesnak, paprika a ďalšie korenie. Výsledkom je hlboko aromatický a bohatý guláš, ktorý je ideálny na podávanie s chlebom.

Ako u väčšiny tradičných jedál, aj pri guláši platí, že každá rodina má svoj vlastný recept a tajné prísady, ktoré robia ich guláš jedinečným. Bez ohľadu na to, akú verziu vyskúšate, slovenský guláš je vždy výborným a sýtim jedlom, ktoré hreje nielen telo, ale aj dušu.

Ingrediencie

Postup

Príprava hrnca

Do veľkého hrnca pridáme 3 polievkové lyžice bravčovej masti a necháme roztopiť.

Krájanie

Pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do sklovita.

Smaženie

Do hrnca vložíme na kocky nakrájané mäso a chvíľu ho smažíme.

Miešanie

Pridáme korenie a mletú červenú papriku a pomiešame.

Pridanie vody

Všetko zalejeme vodou a varíme, až pokiaľ nebude mäso polomäkké.

Pridávanie ingrediencií

V nesledujúcom kroku do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a lečo.

Varenie

Všetko spolu varíme, až pokiaľ nebude mäso úplne mäkké a lahodné.

Dochucovanie

Nakoniec guláš dochutíme soľou, korením a pridáme majoránku.

Čo je guláš?

Guláš je tradičné jedlo strednej a východnej Európy, ktoré pôvodne pochádza z Maďarska. Je to hustý, pikantný a bohatý pokrm, ktorý sa najčastejšie pripravuje z mäsa, zemiakov, cibule a množstva korenín.

Aké mäso sa používa na guláš?

Na guláš môžete použiť rôzne druhy mäsa. Na Slovensku je obľúbený guláš z bravčového mäsa, ale môžete vyskúšať aj varianty s hovädzím, jahňacím alebo divinou.

Ako dlho sa varí guláš?

Doba varenia gulášu sa môže líšiť podľa druhu mäsa a veľkosti kúskov, ale zvyčajne sa varí aspoň 2 až 3 hodiny na miernom ohni. Cieľom je, aby mäso bolo veľmi mäkké a chutné a aby sa uvoľnili všetky chuti korenín.

Môžem guláš zamraziť?

Áno, guláš sa dobre hodí na zamrazenie a jeho chuť sa dokonca môže zlepšiť, keď sa chutě v omáčke ešte viac prepoja. Uistite sa, že guláš úplne vychladne predtým, ako ho zamrazíte, a skladujte ho v dobre uzavretom obale.

Čo môžem robiť s prebytkom guláša?

Guláš je vynikajúci aj na ďalší deň a môžete ho zohriať a podávať tak, ako je, alebo ho použiť ako základ pre iné pokrmy, ako sú napríklad plnené papriky alebo zapekané zemiaky.

Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty