Preskočiť na obsah

Soľ s medvedím cesnakom

Soľ s medvedím cesnakom je aromatická soľová zmes, ktorá sa vyrába zmiešaním morskej soli s nasekaným medvedím cesnakom. Medvedí cesnak, ktorý sa vyskytuje najmä v Európe a Ázii, má výraznú cesnakovú chuť a arómu, ktorá dodáva tejto zmesi silnú chuť. Táto soľ sa používa ako dochucovadlo do rôznych jedál, najmä do zeleninových, mäsových a rybích jedál.

Okrem toho sa dá použiť aj na dochutenie šalátov alebo na posypanie domácej pečene. Je to obľúbená a zdravá alternatíva k bežnej soli, ktorá sa používa na dochutenie jedál. Soľ s medvedím cesnakom sa dá zakúpiť v obchodoch s potravinami alebo si ju môžete vyrobiť aj sami doma zmiešaním soli s nasekaným medvedím cesnakom.

Ingrediencie

  • 100 g medvedieho cesnaku 
  • 250 g hrubej morskej soli  

Postup

  1. Listy medvedieho cesnaku poriadne umyjeme, osušíme a nahrubo nasekáme. Takto pripravené listy vložíme do mixéra a mixujeme, kým nám nevznikne jemná pasta. Pridáme soľ a zľahka pomixujeme, kým sa obe ingrediencie nespoja.  
  2. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý v rovnomernej vrstve nanesieme soľ s medvedím cesnakom.  
  3. Sušíme na plechu asi 3 – 4 dni pri izbovej teplote, pričom každý deň soľ jemne premiešame. (prípadne sušíme v rúre pri 90 °C asi 1 – 2 hodiny resp. do úplného vysušenia). 
  4. Uchovávame v nádobe pri izbovej teplote a používame na dochutenie jedál.  

Čo je to soľ s medvedím cesnakom?

Soľ s medvedím cesnakom je výrobok, ktorý sa vyrába zmiešaním soli s nasekaným medvedím cesnakom. Je to jednoduchý spôsob, ako pridať do jedál jemnú chuť a arómu medvedieho cesnaku.

Ako používať soľ s medvedím cesnakom?

Soľ s medvedím cesnakom môžete používať ako klasickú soľ – pridávať ju do jedál na dochutenie. Najlepšie sa hodí k zeleninovým a rybacím jedlám, ale môžete ju použiť aj k mäsovým jedlám, ak máte radi chuť medvedieho cesnaku.

Aký je rozdiel medzi soľou a soľou s medvedím cesnakom?

Hlavný rozdiel medzi obyčajnou solou a soľou s medvedím cesnakom je samozrejme chuť a aróma. Soľ s medvedím cesnakom má charakteristickú chuť a vôňu medvedieho cesnaku, ktorá ju robí unikátnou a vynikajúcou pre mnoho druhov jedál.

Ako dlho vydrží soľ s medvedím cesnakom?

Soľ s medvedím cesnakom sa dá skladovať dlhodobo, ak ju uchovávate v hermeticky uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste. Časť z chuti a arómy sa môže stratiť po niekoľkých mesiacoch, ale prevažná väčšina ľudí používa soľ s medvedím cesnakom tak často, že sa takmer nikdy nestane, že by zostala nepoužitá a znehodnotila sa.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content