Preskočiť na obsah

Pravé maďarské šomloi halušky

    Pravé maďarské šomloi halušky - kompletný recept

    Tento tradičný maďarský dezert, známy ako šomloi halušky, zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Recept sa skladá z vrstiev nadýchaných piskót, bohatej čokoládovej omáčky, vlažného vanilkového krému a posypu z mletých orechov. Vďaka dokonalej kombinácii týchto ingrediencií si môžete vychutnať neuveriteľnú harmoniu chutí a textúr. Šomloi halušky sú ideálnym dezertom pre slávnosti, rodinné oslavy alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a zároveň exotické. Pripravte si tento maďarský kulinársky skvost a prekvapte svojich blízkych výnimočnou lahôdkou!

    Ingrediencie

    Na obyčajnú piškótu 

    • 3 vajcia 
    • 3 PL práškového cukru 
    • 3 PL hladkej múky 
    • 1 ČL prášku do pečiva 

    Na kakaové piškóty 

    • 3 vajcia 
    • 3 PL práškového cukru 
    • 2 PL hladkej múky 
    • 1 ČL nesladeného kakaového prášku 
    • 1 ČL prášku do pečiva 

    Na orechovú piškótu 

    • 3 vajcia 
    • 3 PL práškového cukru 
    • 2 PL hladkej múky 
    • 3 dkg vlašských orechov (mletých) 
    • 1 ČL prášku do pečiva 

    Na sirup 

    • 15 dkg cukru 
    • 2,5 dl vody 
    • 1 dl rumu 
    • 0,3 ks vanilky (tyčinka) 
    • Citrónová kôra z 1 citróna  
    • Pomarančová kôra získaná z 1 pomaranča  

    Na vanilkový krém 

    • 4 žĺtky 
    • 7,5 dkg hladkej múky 
    • 12 dkg cukru 
    • 5 dl mlieka 
    • 0,5 ks vanilky (tyčinka) 
    • Citrónová kôra získaná z 1 citróna 
    • 2 lyžičky želatíny 

    Pre „plnku“ 

    • 12 dkg vlašských orechov 
    • 5 dkg marhuľového džemu 
    • 8 dkg hrozienok 
    • 2 PL nesladeného kakaového prášku (na posypanie) 

    Na čokoládovú omáčku 

    • 15 dkg čokolády 
    • 0,5 dl rumu 
    • 5 dkg nesladeného kakaového prášku 
    • 5 dkg cukru 
    • 1 dl vody 

    Na šľahačku 

    • 4 dl šľahačkovej smotany 

    Postup

    1. Hrozienka namočíme do rumu, 2/3 vlašských orechov pomelieme a 1/3 nasekáme nahrubo. 
    2. Potom upečieme piškóty, jednu po druhej. Pre hladkosť oddelíme vajíčka, bielka vyšľaháme ručným šľahačom so štipkou soli na tuhú penu. Do snehu vmiešame práškový cukor a niekoľko minút šľaháme. Potom pridáme žĺtok a vyšľaháme. Do zmesi preosejeme múku a pridáme prášok do pečiva. Jemne premiešame vareškou. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 minút. Po vytiahnutí z rúry odlepíme papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. 
    3. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ďalšie dve piškóty. Kakao primiešame spolu s múkou a vlašskými orechmi.  
    4. Keď sú piškóty hotové, pripravíme si sirup: všetky ingrediencie zmiešame a varíme v malom hrnci niekoľko minút. 
    5. Pripravíme si vanilkový krém: Mlieko uvaríme s kúskom citrónovej kôry a vanilkou, potom necháme vychladiť. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom a múkou a vyšľaháme ručnou metličkou. Do vaječnej hmoty za stáleho miešania prilejeme vychladnuté mlieko a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Želatínu rozmiešame v pol decilitri takmer horúcej (ale v žiadnom prípade nie vriacej) vody a pridáme do krému. Necháme vychladnúť.  
    6. Vložíme jednu z piškót do misky (s ktorou chcete začať) a štetcom nanesieme sirup na celý piškótový základ, tak aby nebola suchá. Zalejeme polovicou vanilkového krému, rovnomerne rozotrieme, posypeme najskôr mletými, potom nahrubo podrvenými vlašskými orechmi a hrozienkami. 
    7. Položíme druhú piškótu a celý postup zopakujeme. Tretí a posledný plát natrieme sirupom, potom naň natrieme broskyňový džem a posypeme kakaom. Dáme do chladničky na 24 hodín. 
    8. Pred podávaním uvaríme čokoládový krém: čokoládu nalámeme, posypeme kakaom a práškovým cukrom, zalejeme vodou a rumom a prevaríme. Ak je pre niekoho príliš hustá, môže sa zriediť troškou vody. 
    9. So smotany vyšľaháme šľahačku. 
    10. Hotové Somló halušky nakrájame na dezertný tanier, polejeme čokoládou a ozdobíme šľahačkou. 
    Ďalšie inšpirácie