Šošovicová polievka je polievka so šošovicou ako hlavnou zložkou. Môže byť vegetariánska alebo môže obsahovať mäso a hnedú, červenú, žltú, zelenú alebo čiernu šošovicu so šupkou alebo bez nej.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na šošovicovú polievku
- 200 g šošovica
- 1 cibuľa
- Bravčová masť
- 1l zeleninový vývar
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks mrkva
- 2 zemiaky
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- soľ
- majoránka
- petržlenová vňať
- 100 g údeného mäsa – podľa chuti
Postup prípravy šošovicovej polievky
- Šošovicu si namočíme do studenej vody cez noc, aby zmäkla a vodu zlejeme.
- Do väčšieho hrnca dáme šošovicu, korenie, bobkový list a varíme do polomäkka. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Varíme, kým nebude zelenina mäkká cca 20 minút.
- Na panvici si na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme cca 1 minútu. Ak varíte s údeným mäsom, tak mäsko pridáme k cibuľke a restujeme a až následne pridáme cesnak. Túto cibuľovú zmes pridáme do polievky, premiešame a varíme ešte asi 5 minút.
- Dochutíme soľou, korením, petržlenovou vňaťou a majoránkou.
- Podávame so zemiakovým chlebom.
Pingback: Polievky na každý deň, 30 rýchlych receptov na polievky 2023 | Svetové recepty