Keď chladné večery prichádzajú hľadáme rýchle pokrmy, ktoré nás zahrejú. V tomto prípade sa šošovicový prívarok stáva ideálnou voľbou. Tento tradičný, výživný pokrm, bohatý na proteíny a vlákninu, je ako stvorený na zahriatie tela i duše v chladných dňoch. Jeho sýta a bohatá chuť, spolu s hrejivými koreninami, poskytuje nielen pohodlie, ale aj výživu potrebnú pre naše telo počas zimných mesiacov.
Obsah receptu
Základom receptu je šošovica, ktorá je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Pri výbere šošovice sa odporúča zelená alebo hneda varianta, pretože tieto druhy si počas varenia zachovávajú svoj tvar a nezmenia konzistenciu na kašu.
Voda alebo zeleninový vývar sú základnými tekutinami pre varenie šošovice. Vývar pridáva bohatšiu chuť a aromatický základ. Kľúčovými koreninami sú soľ, mleté čierne korenie a bobkový list, ktoré dodávajú prívarku charakteristickú chuť. Pre zvýraznenie chuti môže byť pridaný aj cesnak, ktorý poskytuje intenzívnu arómu a mierne pikantnú chuť.
Prívarok je flexibilný a môžete experimentovať a vylepšiť ho o rôzne ingrediencie. Napríklad môžete pridať sušené paradajky alebo čerstvé cherry paradajky, ktoré pridajú prívarku sladkosť a sviežosť. Ďalšou možnosťou je pridanie zeleného hrášku alebo špenátu pre zvýšenie obsahu vitamínov a minerálov a tiež pre príjemnú farbu.
Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže pridať čili alebo kajenské korenie, ktoré dodá prívarku štipľavú chuť. Na zjemnenie a krémovosť môžete použiť kokosové mlieko alebo smotanu, ktoré pridajú bohatý a hladký nádych. Prívarok sa môže dochutiť citrónovou šťavou alebo octom, ktoré pridajú sviežosť a zvýraznia ostatné chute. Na zlepšenie konzistencie a zjemnenie chute môžete na záver pridať maslo.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na šošovicový prívarok
- 1 – 2 hrnčeky šošovice
- 2 – 3 bobkové listy
- čierne mleté korenie
- 250 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
- mlieko ak preferujete redší prívarok
- 1 – 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1 ČL hladká múka
- 1 PL octu
- soľ
Na servírovanie
- chlieb
- špekáčiky
- vajcia
Postup prípravy šošovicového prívarku
Namočenie šošovice
Šošovicu opláchneme a namočíme do studenej vody aspoň na 30 minút, prípadne na noc.
Varenie šošovice
Namočenú šošovicu dáme na sporák a varíme. Pridáme bobkové listy a mleté čierne korenie. Varíme do mäkka asi 30 minút.
Dochutenie prívarku
Po dovarení šošovice pridáme soľ a prelisovaný cesnak.
Príprava zátrepky
Do smotany pridáme múku a poriadne zamiešame, aby v nej neboli hrudky. Ak preferujete redší prívarok pridajte aj mlieko.
Dokončenie prívarku
Do prívarku prilejeme zátrepku a necháme asi 10 minút prevrieť. Vypneme a potom pridáme ocot. Premiešame.
Servírovanie
Podávame s opečeným špekáčikom a volským okom prípadne vajcom na tvrdo. Ako prílohu servírujeme čerstvý chlieb.
Videorecept na šošovicový prívarok
Akú šošovicu by som mal použiť na prívarok?
Pre šošovicový prívarok je najlepšie použiť zelenú alebo hnedú šošovicu, pretože si počas varenia zachovávajú tvar a nezmenia sa na kašu.
Musím šošovicu pred varením namáčať?
Nie je to nevyhnutné, ale namáčanie šošovice môže skrátiť čas varenia a pomôže k ľahšiemu stráveniu šošovice.
Ako dlho by som mal variť šošovicu?
Zvyčajne trvá varenie šošovice 20-30 minút, ale záleží to na type šošovice. Je dôležité variť ju do mäkka, ale aby stále držala svoj tvar.
Môžem do prívarku pridať aj inú zeleninu?
Áno, môžete pridať zeleninu ako mrkva, cibuľa pre zvýraznenie chuti. Okrem toho môžete experimentovať a pridať napríklad zeler alebo špenát, aby ste získali viac vitamínov a zlepšili chuť.
Je šošovicový prívarok vhodný pre vegetariánov a vegánov?
Áno, šošovicový prívarok je vhodný pre vegetariánov a vegánov. Len si dajte pozor na prídavné ingrediencie ako smotana alebo maslo, ak pripravujete vegánsku verziu.