Špagety al pomodoro sú talianske jedlo, ktoré sa zvyčajne pripravuje z cestovín, olivového oleja, čerstvých paradajok, bazalky a rôznych iných čerstvých surovín. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a vychutnajte si lahodnú chuť tohto klasického talianskeho jedla.

Ingrediencie

  • 1 kg červených zrelých paradajok 
  • 40 ml extra panenského olivového oleja  
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • Hrsť čerstvej bazalky 
  • štipka chilli  
  • 1 balíček špagiet
  • parmezán  
  • Soľ 

Postup prípravy

  1. Paradajky prekrojíme priečne na polovicu a pomocou prstov odstránime väčšinu semienok. Potom prekrojíme na štvrťky. 
  2. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme cesnak a chilli. Restujeme kým nebude cesnak krásne rozvoniavať, potom pridáme paradajky. Varíme na prudkom ohni, kým paradajková zmes nezačne hustnúť. Pomocou varešky posekáme dužinu paradajok. 
  3. Pridáme bazalku, buď celú alebo nahrubo nasekanú, a osolíme. Keď je omáčka uvarená, odstránime ju z ohňa a pomixujeme minútu v kuchynskom robote.  
  4. Cestoviny uvaríme v poriadne slanej vode, kým nie sú al dente a scedíme. Vložíme do misky s omáčkou a poriadne premiešame. Cestoviny pokvapkáme trochou olivového oleja a podávame so strúhaným parmezánom.