Preskočiť na obsah
...

Špagety carbonara sú veľmi chutným talianskym pokrmom, ktorého príprava zaberie približne 30 minút. Na toto jedlo vám budú stačiť špagety, slanina, vajcia, parmezán, trochu olivového oleja, soľ a korenie.

Ingrediencie

  • 1 balíček špagiet  
  • 100 g slaniny  
  • 3 vajcia  
  • 1 vaječný žĺtok  
  • 100 g pecorino romano alebo parmezán 
  • 1 PL olivového oleja  
  • Čierne korenie  
  • Soľ 

Postup

  1. Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, opečieme slaninu do chrumkava a odstavíme. 
  2. V miske dobre vyšľaháme celé vajcia a žĺtok. Vmiešame nastrúhaný syr a odložíme. 
  3. Špagety uvaríme v poriadne slanej vode. Cestoviny scedíme, časť vody z varenia si odložíme.  
  4. Do väčšej panvici vložíme cestoviny s vaječnou zmesou, slaninou spolu s tukom zo slaniny. Poriadne premiešame, aby boli všetky špagety natreté zmesou. Dochutíme soľou, pridáme vodu z cestovín, rýchlo premiešame a hneď odstavíme z ohňa.  
  5. Omáčka by mala mať krémovú textúru, ktorá sa stratí, ak cestoviny zostanú na ohni príliš dlho. Cieľom je uvariť vajce teplom cestovín a nie teplom ohňa.  
  6. Podávame ihneď s množstvom korenia a podľa potreby s väčším množstvom parmezánu. 
Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty