Špenátovo-jahodový šalát je lahodná kombinácia čerstvého špenátu a sladkých jahôd, ktorá vytvára chutný a osviežujúci pokrm. Tento šalát je obľúbený v letných mesiacoch, keď sú jahody vo svojej najlepšej sezóne a špenát je bohatý na živiny.
Tento šalát je ideálny ako predjedlo alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Špenát je bohatý na vitamíny A, C, K a železo, zatiaľ čo jahody sú plné antioxidantov a vitamínu C. Spolu vytvárajú kombináciu výživných látok, ktoré robia tento šalát zdravým a chutným.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na špenátovo jahodový šalát
- 100 g pekanových alebo vlašských orechov
- 1/2 malej červenej cibule
- 250 g čerstvého baby špenátu prípade špenát rukola 50/50
- 450 g jahôd
- 100 g syra feta
Makový dresing
- 60 ml balzamikového octu
- 3 PL olivového oleja
- 15 g maku
- 1 a 1/2 PL medu
- 1/2 ČL dijonskej horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy špenátovo jahodového šalátu
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Na plech rozložíme pekanové orechy a pečieme 8 až 10 minút. Vyberieme ich na dosku a nahrubo nasekáme.
Krájanie cibule
Cibuľu nakrájame na tenké prúžky. Dáme ju do misky alebo hlbokého taniera a zalejeme vodou.
Miešanie ingrediencií
V malej miske zmiešame balzamikový ocot, olej, mak, med, horčicu, soľ a korenie, kým sa zmes nespojí.
Servírovanie
Do servírovacej misy dáme špenátové listy, pridáme na štvrťky nakrájané jahody a scedenú cibuľu. Podľa chuti pridáme dresing a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme feta syr a pekanové orechy. Zľahka premiešame.
Videorecept na špenátovo jahodový šalát
Najčastejšie otázky o špenátovo jahodovom šaláte
Aké ďalšie prísady môžem pridať do špenátovo-jahodového šalátu?
Okrem špenátu a jahôd môžete do šalátu pridať aj ďalšie prísady, ktoré sa dobre hodia k tejto kombinácii. Niektoré možnosti zahŕňajú nakrájanú cibuľu (červenú alebo bielu), nakrájané avokádo, vlašské orechy, mandle, syr (ako napríklad feta alebo krémový syr) alebo čerstvé bylinky ako bazalka alebo mäta.
Aký dresing je vhodný pre špenátovo-jahodový šalát?
Pre špenátovo-jahodový šalát je vhodný ľahký dresing, ktorý doplní chuť ingrediencií a nezakryje ich prírodnú sladkosť. Môžete použiť jednoduchý dresing na báze olivového oleja, octu (ako jablčný alebo balsamikový), citrónovej šťavy, medu, horčice a soľi a korenia podľa chuti. Tento dresing dodá šalátu osviežujúci a ľahký charakter.
Môže byť špenátovo-jahodový šalát hlavným jedlom?
Špenátovo-jahodový šalát sa často podáva ako predjedlo alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Avšak, ak si pridáte proteínový zdroj, ako napríklad grilované kuracie prsia, pečený losos alebo pečené tofu, špenátovo-jahodový šalát môže byť aj samostatným hlavným jedlom. Proteínový zdroj pridáva plnosť a vyváženosť k šalátu, čím vytvára vyvážený a chutný jedálny zážitok.