Preskočiť na obsah

Špenátový chlieb, zdravý recept

Špenátový chlieb - zdravý recept

Špenátový chlieb je zdravá a chutná alternatíva k bežnému bielemu alebo celozrnnému chlebu. Tento chlieb sa vyrába pridaním špenátu do cesta a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Špenátový chlieb je obzvlášť populárny u tých, ktorí sa snažia zvýšiť svoj príjem zeleniny a vylepšiť svoju stravu.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na špenátový chlieb

  • 120 g čerstvého špenátu 
  • 170 ml cmaru  
  • 50 ml rastlinného oleja 
  • 3 vajcia  
  • 70 g čedaru 
  • 240 g hladká múka  
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • ⅓ ČL sódy bikarbóny 
  • ½ ČL sušenej cibule 

Postup prípravy špenátového chleba

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.  
  2. Špenát nasekáme nahrubo a vložíme do kuchynského robota alebo do mixéra. Jemne mixujeme, kým nie je nasekaný na jemnučko, nie však na kašu.  
  3. Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a sušenú cibuľu a dôkladne premiešame vareškou. 
  4. V druhej mise vyšľaháme vajcia, olej a cmar do hladka. Potom pridáme takmer všetok čedar a špenát a dôkladne premiešame.  
  5. Suché ingrediencie jemne primiešame do mokrej zmesi a poriadne premiešame. Vznikne nám husté cesto.  
  6. Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme stierkou alebo lyžicou a vrch posypeme zvyšným syrom. Pečieme asi 1 hodinu (alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté). 
  7. Po dopečení vyberieme z rúry a necháme chladnúť 10 minút, potom chlieb vyberieme z formy na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
REKLAMA
15x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *