Preskočiť na obsah

Spotted Dick

    Spotted Dick - originálny anglický recept

    Spotted Dick je typický britský recept, ktorý predstavuje všetko to, čo je chutné na tradičnom anglickom varení. Jemný dusený puding posiaty šťavnatými ríbezľami je poliaty luxusne bohatým a krémovým vanilkovým pudingom.

    Ingrediencie

    • 2 šálky hladkej múky 
    • 2 ČL prášku do pečiva 
    • 1/4 ČL soli 
    • 10 PL chladeného masla 
    • 2/3 šálky práškového cukru  
    • 1 šálka sušených ríbezlí 
    • 3/4 šálky mlieka 
    • 2 ČL kvalitného vanilkového extraktu 
    • Kôra z jedného veľkého citróna 
    • Crème Anglaise 

    Crème Anglaise 

    • 1 šálka šľahačkovej smotany 
    • 1 šálka plnotučného mlieka 
    • 4 veľké žĺtky 
    • 1 PL kvalitnej vanilkovej pasty alebo jeden vanilkový lusk prekrojený pozdĺžne 
    • 1/3 šálky kryštálového cukru 
    • 2 ČL kukuričného škrobu 

    Postup

    1. Začneme prípravou Crème Anglaise. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky, cukor a kukuričný škrob do hladka. Zahrejeme si mlieko, smotanu a vanilku v malom hrnci, kým nezačnú po okrajoch tvoriť bublinky. 
    2. Odoberieme 1/2 šálky horúcej smotany a za stáleho šľahania ju zašľaháme do vaječnej zmesi. Postupne nalejeme žĺtkovú zmes späť do hrnca so zvyškom smotanovej zmesi za stáleho šľahania. Pokračujeme v šľahaní a zahrievaní, kým zmes nebude hustá. Zmes sa nesmie variť. Prikryjeme a necháme mierne vychladnúť.  
    3. Múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a maslo vložíme do kuchynského robota a miesime, kým zmes nebude pripomínať hrubý piesok. Pridáme mlieko, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a ríbezle a miešajte vareškou, kým sa zmes nespojí. Cesto nalejeme do vopred vymastenej formy zhruba do polovice (môže byť forma malej bábovky). 
    4. Naplnenú formu prikryjeme alobalom a vložíme do veľkého hrnca tak, aby pod ňou bola zložená utierka alebo mriežka. Forma sa nesmie dotýkať dna hrnca. Zalejeme vriacou vodou do polovice formy a na miernej teplote varíme 90 minút. Ak by forma plávala, musíme ju zaťažiť miskou alebo tanierom. Počas varenia kontrolujeme hladinu vody a dolievame, aby bola v polovici formy. 
    5. Po dovarení vyberieme formu z vody a necháme 15 minúť odležať. Potom vyklopíme formu na tanier, nakrájame na mesiačiky a podávame poliate teplým Crème Anglaise. 
    Ďalšie inšpirácie