Spotted Dick je typický britský recept, ktorý predstavuje všetko to, čo je chutné na tradičnom anglickom varení. Jemný dusený puding posiaty šťavnatými ríbezľami je poliaty luxusne bohatým a krémovým vanilkovým pudingom.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- 10 PL chladeného masla
- 2/3 šálky práškového cukru
- 1 šálka sušených ríbezlí
- 3/4 šálky mlieka
- 2 ČL kvalitného vanilkového extraktu
- Kôra z jedného veľkého citróna
- Crème Anglaise
Crème Anglaise
- 1 šálka šľahačkovej smotany
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 4 veľké žĺtky
- 1 PL kvalitnej vanilkovej pasty alebo jeden vanilkový lusk prekrojený pozdĺžne
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
Postup
- Začneme prípravou Crème Anglaise. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky, cukor a kukuričný škrob do hladka. Zahrejeme si mlieko, smotanu a vanilku v malom hrnci, kým nezačnú po okrajoch tvoriť bublinky.
- Odoberieme 1/2 šálky horúcej smotany a za stáleho šľahania ju zašľaháme do vaječnej zmesi. Postupne nalejeme žĺtkovú zmes späť do hrnca so zvyškom smotanovej zmesi za stáleho šľahania. Pokračujeme v šľahaní a zahrievaní, kým zmes nebude hustá. Zmes sa nesmie variť. Prikryjeme a necháme mierne vychladnúť.
- Múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a maslo vložíme do kuchynského robota a miesime, kým zmes nebude pripomínať hrubý piesok. Pridáme mlieko, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a ríbezle a miešajte vareškou, kým sa zmes nespojí. Cesto nalejeme do vopred vymastenej formy zhruba do polovice (môže byť forma malej bábovky).
- Naplnenú formu prikryjeme alobalom a vložíme do veľkého hrnca tak, aby pod ňou bola zložená utierka alebo mriežka. Forma sa nesmie dotýkať dna hrnca. Zalejeme vriacou vodou do polovice formy a na miernej teplote varíme 90 minút. Ak by forma plávala, musíme ju zaťažiť miskou alebo tanierom. Počas varenia kontrolujeme hladinu vody a dolievame, aby bola v polovici formy.
- Po dovarení vyberieme formu z vody a necháme 15 minúť odležať. Potom vyklopíme formu na tanier, nakrájame na mesiačiky a podávame poliate teplým Crème Anglaise.