Pečená krkovica s jablkami a cibuľou je jedlom, ktoré vás prenesie do útulnej atmosféry tradičnej domácej kuchyne, kde jednoduché suroviny dokážu vytvoriť bohatý a plný chuťový zážitok. Bravčová krkovička je vďaka svojmu vyššiemu obsahu tuku mimoriadne šťavnatá, čo ju robí ideálnou na pečenie. V kombinácii so sladko-kyslými jablkami a jemne skaramelizovanou cibuľou sa táto krkovička premení na pokrm, ktorý je nielen výdatný, ale aj úžasne aromatický.
Tento recept je ideálny na chladnejšie dni, keď túžite po teplom a sýtom jedle, ktoré zahreje a poteší svojou vôňou aj chuťou. Pečenie mäsa spolu s jablkami a cibuľou dodáva jedlu sladkastú hĺbku, ktorú ešte viac umocní pridanie jablkového džúsu alebo bieleho vína. Tento výpek je skvelým doplnkom k mäkkému, šťavnatému mäsu a dodáva pokrmu jedinečnú chuť, ktorá je sladká, pikantná a ľahko ovocná.
Jedlo je jednoduché na prípravu, takže si ho môže dopriať každý, aj keď nemá bohaté kulinárske skúsenosti. Stačí si pripraviť suroviny, vložiť ich do rúry a nechať, aby sa počas pečenia prepojili chute a vône do harmónie. Táto pečená krkovička s jablkami a cibuľou je skvelým spôsobom, ako si užiť jedlo, ktoré nie je len o sýtom mäse, ale aj o bohatej chuti sezónnych ingrediencií. Či už ju pripravíte na nedeľný obed alebo rodinnú večeru, toto jedlo zaručene prinesie úsmev na tváre všetkých pri stole.
Pečená krkovica s jablkami a cibuľou recept
Ingrediencie
- 1 kg bravčovej krkovičky (vcelku alebo nakrájanej na hrubšie plátky)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 väčšie jablká (najlepšie sladko-kyslé, napríklad Granny Smith alebo Gala), nakrájané na hrubšie plátky
- 2 veľké cibule, nakrájané na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžica dijonskej horčice (voliteľné, pre jemne pikantnú chuť)
- 1 lyžica čerstvého tymiánu alebo 1/2 lyžičky sušeného
- 1 lyžica masla
- 200 ml jablkového džúsu alebo suchého bieleho vína
Postup
- Príprava mäsa: Krkovičku opláchnite, osušte papierovou utierkou a dôkladne osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Opekanie mäsa: V hlbšej panvici alebo v hrnci vhodnom do rúry rozohrejte olivový olej. Krkovičku rýchlo opečte z oboch strán, aby sa zatiahla a získala peknú zlatohnedú farbu. Opečené mäso vyberte a odložte bokom.
- Príprava cibule a jabĺk: Do tej istej panvice pridajte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a mierne nezhnedne, asi 5 minút.
- Pridanie jabĺk a horčice: K cibuľovej zmesi pridajte jablká, dijonskú horčicu (ak používate) a tymián. Krátko premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo a chute prepojili.
- Zalievanie tekutinou: Vráťte opečenú krkovičku do panvice, zalejte jablkovým džúsom alebo bielym vínom. Tekutina by mala byť dostatočná na to, aby čiastočne pokryla mäso, ak je treba, pridajte ešte trochu vody.
- Pečenie: Panvicu alebo hrniec prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a nie je šťavnaté. Počas pečenia môžete mäso párkrát poliať výpekom.
- Dokončenie: Na posledných 15 minút odkryte pokrievku, aby sa mäso a jablká mierne zapiekli a získali jemnú zlatohnedú farbu.
- Servírovanie: Pečenú krkovičku s jablkami a cibuľou podávajte s pečenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Výbornou prílohou môže byť aj dusená kapusta alebo zemiaková kaša.
Pečená krkovica s jablkami a cibuľou otázky a odpovede
Aký druh jabĺk je najlepší na tento recept?
Ideálne sú sladko-kyslé odrody ako Granny Smith alebo Gala, ktoré dodajú jedlu správnu rovnováhu medzi sladkosťou a kyslosťou.
Môžem použiť krkovičku nakrájanú na plátky alebo je lepšie mäso piecť vcelku?
Obe možnosti sú vhodné. Krkovičku vcelku pečte dlhšie pre mäkkosť, kým plátky sa rýchlejšie prepečú a môžu byť pripravené za kratší čas.
Čo robiť, ak nechcem použiť jablkový džús alebo víno?
Jablkový džús alebo víno môžete nahradiť kuracím alebo zeleninovým vývarom. Získate jemnú chuť bez ovocného nádychu.
Ako dosiahnuť, aby krkovička zostala šťavnatá?
Pred pečením krkovičku opečte, aby sa uzavrela šťava vo vnútri mäsa. Počas pečenia pravidelne polievajte mäso výpekom, aby zostalo šťavnaté.
Je možné pridať iné korenie?
Áno, môžete pridať napríklad rozmarín, šalviu alebo štipku mletej papriky pre jemne pikantný nádych.
Ako dlho sa krkovička pečie?
Ak pečiete krkovičku vcelku, pečte ju približne 1,5 až 2 hodiny pri teplote 180 °C. Ak máte krkovičku nakrájanú na plátky, môže stačiť 1 hodina.