Steak And Kidney Pie je obľúbené britské jedlo. Je to slaný koláč plnený hlavne zmesou na kocky nakrájaného hovädzieho mäsa a volských obličiek.
Ingrediencie
Na cesto
- 250g hladkej múky plus extra na vaľkanie
- 140 g studeného nesoleného masla
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 1 malé vajce rozšľahané s 1 polievkovou lyžicou mlieka
Na náplň
- 1 volská oblička (asi 400 g)
- 1 kg zadného hovädzieho mäsa
- 250 g húb
- 3 PL rastlinného oleja
- 100 g masla
- 1 veľká cibuľa
- 50 – 85 g hladkej múky
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 1 veľký bobkový list
Postup
- Do kuchynského robota pridáme múku a štipku jemnej morskej soli a šľaháme niekoľko sekúnd, potom pridáme maslo a šľaháme, kým zmes nebude vyzerať ako hrubá strúhanka. Vyšľaháme vaječný žĺtok a 3 lyžice vody a šľaháme spolu, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke ( najlepšie cez noc).
- Z obličku prekrojíme a očistíme. Hovädzie mäso nakrájame na kocky veľkosti sústa a šampiňóny nakrájame na kúsky.
- Zahrejeme 1 PL oleja vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Pridáme obličku a smažíme, kým nebude svetlo sfarbená. Necháme odkvapkať v cedníku.
- Panvicu namažeme olejom a dáme zohrievať na miernu teplotu. Pridáme 25 g masla a 1 PL oleja. Vložíme cibuľu a za občasného miešania opekáme 10 minút, kým nie je mäkká a jemne zlatistá. Opečenú cibuľu prenesieme do pekáča.
- Predhrejeme si rúru na 140 °C. Do plastového vrecka nasypeme 85 g múky a veľa soli. Vhodíme hovädzie mäso a poriadne pretrepeme, kým sa celé neobalí. Panvicu vrátime na vysokú teplotu, dolejeme olej a maslo podľa potreby. Prebytočnú múku vysypeme a hovädzie mäso postupne opečieme do zlatohneda. Keď je každá dávka hotová, mäso presunieme do pekáča.
- V prípade potreby pridáme do panvice viac oleja a masla, šampiňóny restujeme asi 2 minúty, kým nezačnú vädnúť, potom ich presunieme do pekáča so scedenými obličkami, horúcim vývarom a bobkovým listom (ak máte radšej hustejšiu omáčku môžete prisypať prebytočnú múku). Dobre premiešame, prikryjeme a pečieme v rúre 1 – 1 a ½ hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne. Dôkladne vychladíme, potom vložíme do chladničky (najlepšie cez noc), aby všetok tuk stuhol – potom sa dá odobrať a vyhodiť.
- Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky a necháme ho zohriať na izbovú teplotu. Potom cesto rozvaľkáme na tenko na pomúčenej doske. Formu na pečenie s rozmermi 28-30 x 23 cm a hĺbkou cca 6,5 cm prevráťte na cesto. Z cesta si vyklopíme podľa formy kruh na spodok. Potom si odrežeme kruh cca o 1 cm väčší ako je forma a niekoľko cca 6 cm plátkov. Zo zvyškov vyrežeme toľko 6 cm širokých pásikov cesta, aby obišli formu – mali by zakrývať plochý okraj a asi do polovice vnútra.
- Okraj a spodok formy zľahka namažeme maslom a vystelieme ho spodnou časťou a prúžkami cesta, pričom všetky spoje utesníme trochou vody. Lyžičkou vložíme mäsovú zmes do úrovne formy.
- Potrieme okraj pečiva trochou vody a prikryjeme ho vrchnou vrstvou cesta. Okraje popritláčame, aby sa utesnili. Prikryjeme potravinovou fóliou a ak sa hneď nepečie, uložíme do chladničky.
- Nakoniec hodinu pred podávaním – predhrejeme rúru na 180°C. Na vrchu koláča spravíme zárezy a potrieme ho rozšľahaným vajcom. Pečieme 35 – 45 minút, kým pečivo nie je zlatohnedé, a asi po 20 minútach znížime teplotu na 160°C. Koláč vyberieme z rúry a pred krájaním ho necháme asi 10 minút odpočívať.