Steak And Kidney Pie je obľúbené britské jedlo. Je to slaný koláč plnený hlavne zmesou na kocky nakrájaného hovädzieho mäsa a volských obličiek.

Ingrediencie

Na cesto 

  • 250g hladkej múky plus extra na vaľkanie 
  • 140 g studeného nesoleného masla 
  • 1 veľký vaječný žĺtok 
  • 1 malé vajce rozšľahané s 1 polievkovou lyžicou mlieka 

Na náplň 

  • 1 volská oblička (asi 400 g) 
  • 1 kg zadného hovädzieho mäsa 
  • 250 g húb 
  • 3 PL rastlinného oleja 
  • 100 g masla 
  • 1 veľká cibuľa 
  • 50 – 85 g hladkej múky 
  • 600 ml hovädzieho vývaru 
  • 1 veľký bobkový list 

Postup prípravy

  1. Do kuchynského robota pridáme múku a štipku jemnej morskej soli a šľaháme niekoľko sekúnd, potom pridáme maslo a šľaháme, kým zmes nebude vyzerať ako hrubá strúhanka. Vyšľaháme vaječný žĺtok a 3 lyžice vody a šľaháme spolu, kým nevznikne kompaktné cesto.  Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke ( najlepšie cez noc). 
  2. Z obličku prekrojíme a očistíme. Hovädzie mäso nakrájame na kocky veľkosti sústa a šampiňóny nakrájame na kúsky. 
  3. Zahrejeme 1 PL oleja vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Pridáme obličku a smažíme, kým nebude svetlo sfarbená. Necháme odkvapkať v cedníku. 
  4. Panvicu namažeme olejom a dáme zohrievať na miernu teplotu. Pridáme 25 g masla a 1 PL oleja. Vložíme cibuľu a za občasného miešania opekáme 10 minút, kým nie je mäkká a jemne zlatistá. Opečenú cibuľu prenesieme do pekáča. 
  5. Predhrejeme si rúru na 140 °C. Do plastového vrecka nasypeme 85 g múky a veľa soli. Vhodíme hovädzie mäso a poriadne pretrepeme, kým sa celé neobalí. Panvicu vrátime na vysokú teplotu, dolejeme olej a maslo podľa potreby. Prebytočnú múku vysypeme a hovädzie mäso postupne opečieme  do zlatohneda. Keď je každá dávka hotová, mäso presunieme do pekáča. 
  6. V prípade potreby pridáme do panvice viac oleja a masla, šampiňóny restujeme asi 2 minúty, kým nezačnú vädnúť, potom ich presunieme do pekáča so scedenými obličkami, horúcim vývarom a bobkovým listom (ak máte radšej hustejšiu omáčku môžete prisypať prebytočnú múku). Dobre premiešame, prikryjeme a pečieme v rúre 1 – 1 a ½  hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne. Dôkladne vychladíme, potom vložíme do chladničky (najlepšie cez noc), aby všetok tuk stuhol – potom sa dá odobrať a vyhodiť. 
  7. Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky a necháme ho zohriať na izbovú teplotu. Potom cesto rozvaľkáme na tenko na pomúčenej doske. Formu na pečenie s rozmermi 28-30 x 23 cm a hĺbkou cca 6,5 cm prevráťte na cesto. Z cesta si vyklopíme podľa formy kruh na spodok. Potom si odrežeme kruh cca o 1 cm väčší ako je forma a niekoľko cca 6 cm plátkov. Zo zvyškov vyrežeme toľko 6 cm širokých pásikov cesta, aby obišli formu – mali by zakrývať plochý okraj a asi do polovice vnútra. 
  8. Okraj a spodok formy zľahka namažeme maslom a vystelieme ho spodnou časťou a prúžkami cesta, pričom všetky spoje utesníme trochou vody. Lyžičkou vložíme mäsovú zmes do úrovne formy. 
  9. Potrieme okraj pečiva trochou vody a prikryjeme ho vrchnou vrstvou cesta. Okraje popritláčame, aby sa utesnili. Prikryjeme potravinovou fóliou a ak sa hneď nepečie, uložíme do chladničky. 
  10. Nakoniec hodinu pred podávaním – predhrejeme rúru na 180°C. Na vrchu koláča spravíme zárezy a potrieme ho rozšľahaným vajcom. Pečieme 35 – 45 minút, kým pečivo nie je zlatohnedé, a asi po 20 minútach znížime teplotu na 160°C. Koláč vyberieme z rúry a pred krájaním ho necháme asi 10 minút odpočívať.