Preskočiť na obsah

Pravý štedrák, tradičný vianočný recept

Pravý štedrák - tradičný vianočný recept

Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na váš sviatočný stôl tú pravú vianočnú atmosféru.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na štedrák

Cesto 

  • 550 g polohrubej múky 
  • 300 ml mlieka 
  • 42 g droždia 
  • 150 g masla 
  • 70 g práškový cukor 
  • 1 vanilkový cukor  
  • 1 ČL kryštálový cukor 
  • štipka soli 

Maková plnka 

  • 300 g mletého maku 
  • 120 g kryštálového cukru  
  • 200 ml mlieka 
  • kôra z 1 citróna 
  • 15 g masla 

Tvarohová plnka 

  • 200 g tvarohu 
  • 80 g práškového cukru  
  • 1 zlatý klas alebo vanilkový puding 
  • 2 žĺtky 
  • 1 vanilkový cukor 

Lekvárová plnka 

  • 5 PL slivkového lekváru  
  • Kôra z 1 citróna 

Orechová plnka 

  • 300 g mletých vlašských orechov  
  • 80 g práškového cukru 
  • 150 ml mlieka 
  • 1 PL tuzemský um 
  • 1 vanilínový cukor 

Postup prípravy štedráka

  1. Cesto: Zohrejeme si mlieko na miernom ohni, aby bolo teplé ( nesmie byť horúce). Pridáme 1 ČL kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme a počkáme, kým nevyjde kvások. Medzitým si v miske zmiešame preosiatu múku, práškový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 – 45 minút.  
  2. Maková plnka: V mise si zmiešame mak s cukrom a s citrónovou kôrou. Zalejeme horúcim prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Poriadne premiešame. ( Ak je plnka príliš riedka, pridáme mak ak je príliš hustá pridáme rozpustené maslo). 
  3. Tvarohová plnka: V mise si vymiešame tvaroh s cukrom. Potom pridáme žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Poriadne premiešame.  
  4. Lekvárová plnka: V mise si zmiešame slivkový lekvár s citrónovou kôrou podľa chuti. ( namiesto citrónovej kôry môžeme dať škoricu)  
  5. Orechová plnka: V mise si zmiešame orechy, práškový a vanilkový cukor, um a horúce prevarené mlieko.  
  6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí ( 4 väčšie a 1 menšie), pričom väčšie 4 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na spodok vymasteného plechu prípadne vyloženého papierom na pečenie dáme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Potom dáme navrch ďalšie cesto a potrieme ho ďalšou plnkou. Takto postupujeme, pokým sa nám neminú plnky. Vrchnú časť ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta.  
  7. Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút. Po dopečení môžeme potrieť vrchnú mriežku rozpusteným maslom.  
REKLAMA
23x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *