Stifado je v podstate pomaly varený grécky guláš vyrobený z hovädzieho mäsa, varený v paradajkovej omáčke. Tento chutný pokrm sa môže variť celé hodiny, kým omáčka poriadne nezhustne a šťavnaté mäsité kúsky sa vám v ústach nerozpadnú.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na hovädzie stifado
- 1 kg hovädzieho mäsa
- 1,5 kg šalotky
- 1/4 šálky olivového oleja
- 3/4 šálky červeného vína
- 3 PL červeného vínneho octu
- 1/3 šálky koňaku
- 2 zrelé paradajky (bez šupky) nahrubo nakrájané alebo v konzerve (400 g)
- 1 bobkový list
- 3–4 bobule nového korenia
- štipka muškátového orieška
- soľ
- mleté čierne korenie
- vlažná voda
Postup prípravy hovädzieho stifada
- Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej, pridáme mäso a opečieme ho z každej strany. Mäso pridávame postupne, nie všetko naraz.
- Po opečení vyberieme mäso na tanier, zakryjeme a odložíme. Do zvyšného oleja pridáme nakrájanú šalotku a restujeme dozlatista.
- Prilejeme koňak, víno a červený vínny ocot, zmes prikryjeme a necháme dusiť cca 3 minúty.
- Do hrnca pridáme odstavené mäso a restujeme. Následne pridáme nakrájané paradajky, bobkový list, nové korenie, muškátový oriešok a trochu vody, kým nebude mäso úplne ponorené. Privedieme do varu, stiahneme oheň a necháme prikryté dusiť cca 1 – 1,5 hod. kým nebude mäso mäkké a pokiaľ omáčka nezhustne. Podľa potreby počas dusenia dolievame vodu, aby stifado nevyschlo.
- Pred koncom varenia dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame s cestovinami a strúhaným syrom, prípadne s varenými zemiakmi.