Preskočiť na obsah

Strašidelné halloweenske sušienky

Strašidelné Halloweenské sušienky predstavujú výnimočný a zábavný spôsob, ako pridať na vašu Halloweensku párty štipku strašidelného čara. Tieto sušienky majú formu neodolateľných duchov, ktoré sú zdobené čiernou polevou, alebo tekvičiek či netopierov vytvárajúc tak chutné a zábavné dezerty, ktoré určite zaujmú vašich hostí.

Cesto, z ktorého sú sušienky vytvorené, je krehké a jemné, pričom je obohatené vanilkovým extraktom, ktorý pridáva sladkú a bohatú chuť. Samotné sušienky sú vykrojené do tvaru malých duchov, čím sa stávajú dokonalým symbolom Halloweenu. Ich príprava je zábavná a kreatívna, čo ich robí vhodnými na spoločné pečenie so všetkými členmi rodiny.

Pokiaľ ide o polevu, tá pozostáva z práškového cukru, kukuričného sirupu alebo medu a mlieka, ktoré sa miešajú spolu s mandľovým extraktom. Časť polevy sa farbí čiernym potravinárskym farbivom, ktoré sa použije na vytvorenie očí a úst na duchoch. Celkový vizuálny efekt je úžasný, keďže sušienky na seba berú podobu výrazných a veselých Halloweenských strašidiel.

Tieto Strašidelné Halloweenské sušienky sú ideálnym dezertom na Halloweenskú oslavu alebo akúkoľvek inú sviatočnú príležitosť, kde chcete potešiť svojich hostí originálnym a lahodným dezertom. S ich zábavným dizajnom a bohatou chuťou si zaručene získate srdcia všetkých, ktorí si ich radi vychutnajú.

Ingrediencie

Cesto

Poleva

Postup

Príprava na pečenie

Predhrejeme si rúru na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie.

Miešanie

Do väčšej misy si dáme múku, prášok do pečiva a soľ. Poriadne premiešame.

Šľahanie

V ďalšej veľkej miske si vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. Pridáme vajce, mlieko a vanilku a vyšľaháme.

Príprava cesta

Nakoniec postupne prisypávame suché ingrediencie a poriadne zašľahávame, kým sa cesto nespojí.  Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na dve hodiny, ideálne však cez noc.  

Vykrajovanie

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na 4-5 mm a pomocou vykrajovačky vykrojíme duchov, tekvičky alebo iné halloweenske tvary. Takto spracujeme všetko cesto, pričom vykrojené koláčiky ukladáme na plechy. Keď sa nám minie všetko cesto, plechy dáme do mrazničky na 10 minút. 

Pečenie

Sušienky pečieme 8 – 10 minút, necháme úplne vychladnúť.

Zdobenie

V miske si zmiešame práškový cukor, kukuričný sirup, mlieko a mandľový extrakt. Asi 1/4 polevy dáme do malej misky a zafarbíme na čierno čiernym potravinárskym farbivom. Približne polovicu polevy dáme do cukrárskeho vrecka s maličkým špicom a každého ducha orámujeme polevou.  

Tuhnutie

Zostávajúcu bielu polevu zriedime mliekom, kým sa poleva ľahko neroztečie na sušienky. ( nesmie byť veľmi riedka). Sušienky necháme zaschnúť, kým poleva úplne nestuhne ( asi 15 minút). Čiernu polevu dáme do vrecúška s malým okrúhlym hrotom a na duchov nakreslíme očká a ústa. Ostatné tvary zdobíme rovnakým spôsobom a pridaním farby podľa vlastných preferencií.

Môžem použiť iný druh múky namiesto hladkej múky?

Áno, v niektorých receptoch sa dá použiť aj iná múka, no výsledná textúra sušienok môže byť odlišná. Hladká múka je však vhodnou voľbou pre túto konkrétnu receptúru, pretože pomáha dosiahnuť krehkú konzistenciu cesta.

Je možné použiť iný druh farbiva namiesto čierneho potravinárskeho farbiva?

Samozrejme, môžete experimentovať s farbivom podľa svojich preferencií. Čierne farbivo sa používa na vytvorenie tradičnej strašidelnej čiernej farby, ale môžete sa pokúsiť aj s inými farbami, ak chcete vytvoriť veselší alebo tematickejší vzhľad.

Ako dlho by som mala mať cesto v chladničke?

Cesto by malo byť v chladničke najmenej 2 hodiny, ale ideálne by bolo nechať ho cez noc. Toto umožňuje cestu riadne stuhnúť, čo uľahčuje jeho spracovanie a vykrajovanie.

Dá sa sušienky pripraviť vopred?

Áno, sušienky môžete pripraviť vopred a skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote. Uchovajú svoju čerstvosť po dobu 3-5 dní.

Môžem použiť iný druh extraktu namiesto mandľového?

Samozrejme, môžete použiť iný druh extraktu, ako je napríklad vanilkový, citrónový alebo pomarančový, podľa vašich preferencií. To ovplyvní chuť polevy, takže si vyberte ten, ktorý vám chutí najviac.

Je potrebné sušienky zmraziť pred pečením?

Zmrazovanie sušienok pred pečením nie je povinné, ale pomáha udržať ich tvar a zabezpečiť, že sa nebudú deformovať počas pečenia. Dá sa to však vynechať, ak nemáte k dispozícii dostatok miesta v mrazničke.

Môžem použiť iný druh polevy namiesto cukrovej polevy?

Cukrová poleva je tradičnou voľbou na tieto sušienky, ale môžete skúsiť aj iné druhy, ak chcete experimentovať s chuťou a textúrou dezertu.

Ďalšie inšpirácie