Strúhaný koláč s marhuľami je obľúbeným letným dezertom, ktorý vyniká svojou jednoduchou prípravou a sviežou chuťou. Je ideálny v čase, keď sú marhule v sezóne a sú najsladšie.
Tento strúhaný tvarohový koláč s marhuľami je jedným z tých koláčov, ktorý dokáže potešiť všetky zmysly. S jeho prípravou sa stretávame najmä v letných mesiacoch, keď je sezóna marhúľ, ktoré sú plné chuti a sladkosti. Tento koláč je populárny v mnohých európskych krajinách, vrátane Slovenska a Českej republiky.
Strúhaný koláč s marhuľami sa môže podávať aj s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou, čo pridá ešte viac lahodnosti tejto tradičnej letnej pochúťke. Tento koláč je dokonalý na rodinné stretnutia, oslavy alebo len ako jednoduchý dezert po nedeľnom obede.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na strúhaný koláč s marhuľami
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 160 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 250 g masla
- 1 prášok do pečiva
- 1 žĺtok
Náplň
- 750 g tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Prekrojené odkôstkované marhule
Postup prípravy strúhaného koláča s marhuľami
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C a hlboký plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vypracovanie cesta
V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Potom zašľaháme žĺtok, prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladu.
Príprava náplne
Pripravíme si tvarohovú náplň. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise si vyšľaháme tvaroh s cukrom, žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Jemne vmiešame sneh.
Príprava koláča
Jedno cesto vyvaľkáme a dáme na dno pripraveného plechu. Na vrch dáme rovnomerne tvarohovú náplň a poukladáme prekrojené a odkôstkované marhule. Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšné cesto a dáme do rúry.
Pečenie
Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.
Videorecept na strúhaný koláč s marhuľami
Najčastejšie otázky o strúhanom koláči s marhuľami
je strúhaný koláč s marhuľami?
Strúhaný koláč s marhuľami je tradičný letný dezert, ktorý sa často pripravuje v čase, keď je sezóna marhúľ.
Môžem nahradiť marhuľe iným ovocím?
Áno, strúhaný koláč je veľmi univerzálny a môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako sú jablká, čerešne alebo hrušky. Vždy však pamätajte, že množstvo cukru v recepte by sa mohlo mierne líšiť v závislosti od sladkosti ovocia, ktoré používate.
Ako dlho vydrží strúhaný koláč s marhuľami?
Strúhaný koláč s marhuľami by mal vydržať asi 2-3 dni, ak ho uchovávate v chladničke. Uistite sa, že je dobre zakrytý, aby sa nevysušil. Ak ho chcete dlhšie uchovať, môžete koláč aj zmraziť a potom ho len pred podávaním rozmraziť a jemne ohriať.