Preskočiť na obsah

Babičkin strúhaný koláč s marhuľami, originálny recept

    Babičkin strúhaný koláč s marhuľami, originálny recept

    Strúhaný koláč s marhuľami je obľúbeným letným dezertom, ktorý vyniká svojou jednoduchou prípravou a sviežou chuťou. Je ideálny v čase, keď sú marhule v sezóne a sú najsladšie.

    Tento strúhaný tvarohový koláč s marhuľami je jedným z tých koláčov, ktorý dokáže potešiť všetky zmysly. S jeho prípravou sa stretávame najmä v letných mesiacoch, keď je sezóna marhúľ, ktoré sú plné chuti a sladkosti. Tento koláč je populárny v mnohých európskych krajinách, vrátane Slovenska a Českej republiky.

    Strúhaný koláč s marhuľami sa môže podávať aj s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou, čo pridá ešte viac lahodnosti tejto tradičnej letnej pochúťke. Tento koláč je dokonalý na rodinné stretnutia, oslavy alebo len ako jednoduchý dezert po nedeľnom obede.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na strúhaný koláč s marhuľami

    Cesto

    • 400 g hladkej múky
    • 160 g práškového cukru
    • 2 PL kakaa
    • 250 g masla
    • 1 prášok do pečiva
    • 1 žĺtok

    Náplň

    • 750 g tvarohu
    • 150 g práškového cukru
    • 4 vajcia
    • 1 vanilkový cukor
    • Prekrojené odkôstkované marhule
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy strúhaného koláča s marhuľami

    Príprava rúry

    Rúru si predhrejeme na 180 °C a hlboký plech si vystelieme papierom na pečenie.

    Vypracovanie cesta

    V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Potom zašľaháme žĺtok,  prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladu.

    Príprava náplne

    Pripravíme si tvarohovú náplň. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise si vyšľaháme tvaroh s cukrom, žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Jemne vmiešame sneh.

    Príprava koláča

    Jedno cesto vyvaľkáme a dáme na dno pripraveného plechu. Na vrch dáme rovnomerne tvarohovú náplň a poukladáme prekrojené a odkôstkované marhule. Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšné cesto a dáme do rúry.

    Pečenie

    Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na strúhaný koláč s marhuľami

    Najčastejšie otázky o strúhanom koláči s marhuľami

    je strúhaný koláč s marhuľami?

    Strúhaný koláč s marhuľami je tradičný letný dezert, ktorý sa často pripravuje v čase, keď je sezóna marhúľ.

    Môžem nahradiť marhuľe iným ovocím?

    Áno, strúhaný koláč je veľmi univerzálny a môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako sú jablká, čerešne alebo hrušky. Vždy však pamätajte, že množstvo cukru v recepte by sa mohlo mierne líšiť v závislosti od sladkosti ovocia, ktoré používate.

    Ako dlho vydrží strúhaný koláč s marhuľami?

    Strúhaný koláč s marhuľami by mal vydržať asi 2-3 dni, ak ho uchovávate v chladničke. Uistite sa, že je dobre zakrytý, aby sa nevysušil. Ak ho chcete dlhšie uchovať, môžete koláč aj zmraziť a potom ho len pred podávaním rozmraziť a jemne ohriať.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie