Strúhaný koláč s marhuľami je obľúbeným letným dezertom, ktorý vyniká svojou jednoduchou prípravou a sviežou chuťou. Je ideálny v čase, keď sú marhule v sezóne a sú najsladšie.
Obsah
Tento strúhaný tvarohový koláč s marhuľami je jedným z tých koláčov, ktorý dokáže potešiť všetky zmysly. S jeho prípravou sa stretávame najmä v letných mesiacoch, keď je sezóna marhúľ, ktoré sú plné chuti a sladkosti. Tento koláč je populárny v mnohých európskych krajinách, vrátane Slovenska a Českej republiky.
Strúhaný koláč s marhuľami sa môže podávať aj s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou, čo pridá ešte viac lahodnosti tejto tradičnej letnej pochúťke. Tento koláč je dokonalý na rodinné stretnutia, oslavy alebo len ako jednoduchý dezert po nedeľnom obede.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na strúhaný koláč s marhuľami
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 160 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 250 g masla
- 1 prášok do pečiva
- 1 žĺtok
Náplň
- 750 g tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Prekrojené odkôstkované marhule
Postup prípravy strúhaného koláča s marhuľami
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C a hlboký plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vypracovanie cesta
V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Potom zašľaháme žĺtok, prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladu.
Príprava náplne
Pripravíme si tvarohovú náplň. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise si vyšľaháme tvaroh s cukrom, žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Jemne vmiešame sneh.
Príprava koláča
Jedno cesto vyvaľkáme a dáme na dno pripraveného plechu. Na vrch dáme rovnomerne tvarohovú náplň a poukladáme prekrojené a odkôstkované marhule. Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšné cesto a dáme do rúry.
Pečenie
Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na strúhaný koláč s marhuľami
Najčastejšie otázky o strúhanom koláči s marhuľami
je strúhaný koláč s marhuľami?
Strúhaný koláč s marhuľami je tradičný letný dezert, ktorý sa často pripravuje v čase, keď je sezóna marhúľ.
Môžem nahradiť marhuľe iným ovocím?
Áno, strúhaný koláč je veľmi univerzálny a môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako sú jablká, čerešne alebo hrušky. Vždy však pamätajte, že množstvo cukru v recepte by sa mohlo mierne líšiť v závislosti od sladkosti ovocia, ktoré používate.
Ako dlho vydrží strúhaný koláč s marhuľami?
Strúhaný koláč s marhuľami by mal vydržať asi 2-3 dni, ak ho uchovávate v chladničke. Uistite sa, že je dobre zakrytý, aby sa nevysušil. Ak ho chcete dlhšie uchovať, môžete koláč aj zmraziť a potom ho len pred podávaním rozmraziť a jemne ohriať.