Reklama
Hlavné jedlá

Sumček africký pečený v rúre – najlepší recept

Reklama

Sumček africký je sladkovodná ryba pôvodne z Afriky, ktorá sa často konzumuje v kuchyni rôznych svetových krajín. Táto ryba má jemné a mierne sladkasté mäso, ktoré sa dá pripravovať na rôzne spôsoby. Jedným z obľúbených spôsobov prípravy je pečenie v rúre.

Sumček africký je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný spôsob, ako pripraviť rybu. Jeho jemné mäso sa ľahko kombinuje s rôznymi prílohami a omáčkami, ako sú napríklad zeleninové šaláty, ryža alebo zemiaky.

Ingrediencie

  • 2 filety sumčeka afrického
  • 50 – 60 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Mletá červená paprika
  • Drvená rasca
  • Čerstvý rozmarín
  • Čerstvý tymián

Postup prípravy

  1. Filety umyjeme a osušíme papierovou utierkou. V miske si zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, citrónovú šťavu, červenú papriku, rascu, a nasekané čerstvé bylinky. Ochutnáme a podľa chuti dosolíme/ dokoreníme.
  2. Rybu vložíme do misy alebo na tanier a poriadne potrieme marinádou. Prikryjeme a necháme marinovať aspoň 2 – 3 hodiny.
  3. Rúru si rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Namarinované filety dáme na pripravený plech kožou dolu a pečieme asi 8 minút. Potom rovnomerne dáme na filety maslo a pečieme ešte ďalších asi 8 minút alebo kým nebude ryba mäkká.
  4. Podávame so zemiakmi na masle alebo so zeleninou.

Najčastejšie otázky

Ako podávať pečeného afrického sumca?

Africký sumček sa najčastejšie podáva s prílohou zeleniny a dusených zemiakov.

Aké koreniny sa hodia k africkému sumcovi?

K africkému sumcovi sa dobre hodia koreniny ako kari, červená paprika, kurkuma, klinčeky a koriander. Môžete ich použiť na ochutenie marinády alebo na priamo nafiletovaný sumček pred pečením.

Je africký sumček vhodný pre ľudí s alergiou na morské plody?

Africký sumček nie je morským plodom a preto by nemal byť problém pre ľudí s alergiou na morské plody. No ako pri každom potravinovom alergéne, odporúčame konzultovať s lekárom, ak máte pochybnosti.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama