Sviatočné koláčiky by mali zapôsobiť a koláčiky z farebného skla to určite urobia. Vyskúšajte tento vianočný recept, ktorý je oveľa jednoduchší ako sa zdá. Sušienky sa vykroja a vyplnia rozdrveným tvrdým farebným cukríkom, aby vytvorili krásne vyzerajúce okno.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na sušienky za farebného skla
- 380 g hladká múka
- 1 ČL prášok do pečiva
- Štipka soli
- 230g maslo
- 200 g kryštálový cukor
- 1 veľké vajce
- 1 PL mlieko
- 1/2 ČL mandľový extrakt
- Tvrdé cukríky, ako napríklad Bon pari
Postup prípravy sušienok z farebného skla
- V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. Pridáme vajce, mlieko, mandľový extrakt a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Nakoniec postupne zašľaháme suché prísady, kým nám nevznikne kompaktné cesto.
- Cesto rozdelíme na polovice, každú polovičku zabalíme do potravinovej fólie a do chladničky na minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Cukríky si rozdelíme podľa farieb a valčekom alebo tĺčikom ich rozdrvíme na menšie kúsky.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto si vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 0,6 cm. Vykrajujeme väčšie tvary a následne stredy vykrajujeme menšou vykrajovačkou. Takto vykrojené koláčiky ukladáme na plech vo vzdialenosti asi 1 cm od seba.
- Do vykrojeného stredu umiestnime asi do ¾ rozdrvené cukríky. Takto pripravené plechy dáme asi na 30 minút do chladničky.
- Pečieme 8 – 10 minút dozlatova. Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom ich vyberáme z plechu.