Príjemná vôňa čerstvo upečeného chleba je úžasná práve počas sviatočného obdobia. Vyskúšajte recept na tento výborný švédsky chlieb s kandizovaným ovocím, ktorý pripomína ovocný koláč, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na švédsky chlieb
- 200 g lúpaných mandlí
- 2 PL kryštálového cukru
- 150 g hrozienok
- 200 g datle
- 150 g sušené figy
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 400 g hladkej múky
- 1 ČL sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva
- 7 vajec
- 400 g masla
- Štipka soli
- 350 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 4 PL tuzemský um
Postup prípravy všédskeho chleba
- Mandle si nasekáme nahrubo a zmiešame s kryštálovým cukrom. Ďatle a figy si nakrájame nadrobno a posypeme ich trochou múky, aby sa nelepili. Presypeme ich do sita a strasieme prebytočnú múku. Hrozienka opláchneme horúcou vodou a vysušíme ich v kuchynskej utierke.
- V mise si poriadne zmiešame múku s práškom do pečiva. V druhej mise si oddelíme bielky a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh. V ďalšej mise vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Pridáme um, postupne prisypávame múčnu zmes a miešame. Nakoniec jemne postupne zapracujeme sneh a primiešame mandle, ďatle, figy a kandizované ovocie.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlebíček vystelieme papierom na pečenie (aby papier lepšie držal, môžeme formu jemne vymazať maslom).
- Pečieme cca 50 – 60 minút, pričom sledujeme, aby sa vrch príliš nepripekal. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom pomocou papiera chlebík vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- Vychladnutý chlebíček posypeme práškovým cukrom.