Preskočiť na obsah

Švédsky chlieb s kandizovaným ovocím, originálny recept

Švédsky chlieb s kandizovaným ovocím - originálny recept

Príjemná vôňa čerstvo upečeného chleba je úžasná práve počas sviatočného obdobia. Vyskúšajte recept na tento výborný švédsky chlieb s kandizovaným ovocím, ktorý pripomína ovocný koláč, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na švédsky chlieb

  •  200 g lúpaných mandlí 
  • 2 PL kryštálového cukru  
  • 150 g hrozienok 
  • 200 g datle 
  • 150 g sušené figy 
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry 
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry 
  • 400 g hladkej múky 
  • 1 ČL sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva 
  • 7 vajec 
  • 400 g masla  
  • Štipka soli 
  • 350 g práškového cukru  
  • 2 vanilkové cukry  
  • 4 PL tuzemský um 

Postup prípravy všédskeho chleba

  1. Mandle si nasekáme nahrubo a zmiešame s kryštálovým cukrom. Ďatle a figy si nakrájame nadrobno a posypeme ich trochou múky, aby sa nelepili. Presypeme ich do sita a strasieme prebytočnú múku. Hrozienka opláchneme horúcou vodou a vysušíme ich v kuchynskej utierke.  
  2. V mise si poriadne zmiešame múku s práškom do pečiva. V druhej mise si oddelíme bielky a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh. V ďalšej mise vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Pridáme um, postupne prisypávame múčnu zmes a miešame. Nakoniec jemne postupne zapracujeme sneh a primiešame mandle, ďatle, figy  a kandizované ovocie. 
  3. Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlebíček vystelieme papierom na pečenie (aby papier lepšie držal, môžeme formu jemne vymazať maslom). 
  4. Pečieme cca 50 – 60 minút, pričom sledujeme, aby sa vrch príliš nepripekal. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom pomocou papiera chlebík vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.  
  5. Vychladnutý chlebíček posypeme práškovým cukrom.
REKLAMA
15x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *