5/5 - (8x hodnotené)

Talianske citrónové sušienky sú tradičnou juhotalianskou pochúťkou. Pôvodne sa podávali na svadbách, ale teraz sa bežne vyskytujú aj na vianočnom alebo veľkonočnom stole.

Ingrediencie

Cesto 

  • 3 veľké vajcia 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • 115 ml  olivový olej 
  • 60 ml smotana na šľahanie 
  • Kôra z 1 citróna 
  • 4 PL citrónová šťava 
  • 2 ČL prášok do pečiva 
  • 1 ČL vanilkový extrakt 
  • Štipka soli 
  • 630 g hladká múka 

Poleva 

  • 170 g práškový cukor 
  • 4 PL citrónová šťava 
  • Kôra z 2 citrónov 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva až tri plechy si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. V mise kuchynského robota si vyšľaháme vajcia a kryštálový cukor, kým nie je zmes nadýchaná (asi 3 minúty). Pridáme olej, smotanu, citrónovú kôru a šťavu, prášok do pečiva, vanilku, soľ a miešame, kým sa všetko nespojí (asi 1 minútu). Nakoniec pridáme múku a miešame asi 2 minúty, kým nevznikne kompaktné mierne lepivé cesto.  
  3. Cesto si rozdelíme na 3 časti, dva zabalíme do fólie a odložíme.  
  4. Tretiu časť rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme z nich guličky alebo vyvaľkáme povraz dlhý cca 20 cm a povraz zabalíme do kruhu, koniec prestrčíme stredom a vytvoríme uzol. Ukladáme na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Opakujeme so zvyšným cestom. 
  5. Pečieme do svetlohneda asi 14 – 16 minút. Po dopečení vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
  6. V malej miske vyšľaháme práškový cukor s 3 lyžicami citrónovej šťavy, kým sa nevytvorí hustá glazúra. Potom pridávame postupne viac citrónovej šťavy, kým nebude glazúra hustá ale tekutá. 
  7. Vrch každého koláčika namočíme do glazúry a posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou. Ukladáme na mriežku a necháme stuhnúť.