Preskočiť na obsah

Tekvičkové mini bábovky, tradičný recept v netradičnom prevedení

    Tekvičkové mini bábovky, tradičný recept v netradičnom prevedení

    V srdci jesene, keď sa príroda mení na paletu teplých farieb a vzduch vonia po skorom západe slnka, sa objavuje na stoloch mnohých domácností unikátny dezert – Tekvičkové mini bábovky. Tieto mini verzie tradičného dezertu pripomínajú tvar a farbu tekvice, čo ich robí ideálnymi nielen na Halloween, ale aj na všetky jesenné oslavy.

    Tekvičkové mini bábovky sa vyznačujú svojou bohatou chuťou, ktorá spája najlepšie zo sezónnych ingrediencií. Delikátna vnútorná časť bábovky je navrstvená tekvicovým cestom, ktoré je jemne premiešané s korením ako je škorica, muškátový oriešok a klinčeky. To všetko je dokonale spojené lahodným krémom, ktorý dopĺňa chuť bábovky a dodáva jej ten správny tekvicový charakter.

    To, čo však robí tieto bábovky skutočne výnimočnými, je ich zovňajšok. Dve minibábovky sú spojené krémom a potom celé preliate oranžovým krémom, aby dokonale pripomínali tekvičku. Vrch dotvárajú drobné kúsky čokolády alebo marcipánu, ktoré zosobňujú stonku tekvice.

    Tento dezert je nielen vizuálny pôžitok, ale aj chuťový zážitok. Každé sústo je kombináciou mäkkej, vláčnej bábovky a krémovej náplne, doplnené oranžovým krémom, ktorý dodáva dokonalý kontrast.

    V súčasnosti sa tekvičkové mini bábovky stali populárnymi nielen v rodinách, kde sa ich príprava stala tradíciou, ale aj v kaviarňach a cukrárňach po celom svete. Sú ideálnym doplnkom k horúcej šálke čaju alebo kávy a ich príprava je perfektnou aktivitou na jeseň, ktorú môžete robiť spoločne s rodinou a priateľmi.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na tekvičkové mini bábovky

    Bábovky

    • 250 g múky
    • 150 g cukru
    • 2 vajcia
    • 125 ml mlieka
    • 100 ml oleja
    • 2 lyžičky prášku do pečiva
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 1 lyžička škorice

    Krém

    • 200 g mascarpone alebo smotanového syra
    • 50 g práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu

    Poleva

    • 150 g bielej čokolády
    • 50 ml smotany na šľahanie
    • oranžová potravinárska farba (podľa potreby)

    Zdobenie

    • Čokoládové kúsky na stopky
    • Zelené lístky z marcipánu alebo čerstvé bylinky
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy tekvičkových mini báboviek

    Predhriatie rúry

    Rúru si predhrejte na 180°C.

    Cesto na bábovky

    Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie. V druhej mise zmiešajte mokré ingrediencie. Potom postupne pridávajte mokré ingrediencie do suchej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.

    Pečenie

    Cesto naplňte do foriem na mini bábovky a pečte vo vyhriatej rúre približne 20-25 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

    Príprava krému

    V mise zmiešajte mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt, na hladký krém. Krém naneste na spodnú stranu jednej bábovky a prilepte druhú bábovku.

    Príprava polevy

    V malom hrnci zohrejte smotanu, ale nepriveďte ju k varu. Odstavte z ohňa a pridajte nasekanú bielu čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Pridajte oranžovú potravinársku farbu a dobre premiešajte.

    Zdobenie

    Pripravenou oranžovou polevou polejte spojené bábovky, aby pripomínali tekvičky. Na vrch vložte čokoládovú hoblinu ako stopku a pridajte zelený lístok z marcipánu alebo čerstvú bylinku. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu pred podávaním.

    Tip: Môžete pridať do cesta aj nasekané oriešky alebo čokoládové kúsky pre ešte bohatšiu chuť.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na tekvičkové mini bábovky

    Najčastejšie otázky o tekvičkových mini bábovkách

    Môžem nahradiť tekvicové pyré iným ovocným alebo zeleninovým pyré?

    Áno, ak nemáte k dispozícii tekvicové pyré, môžete ho skúsiť nahradiť napríklad jablkovým, hruškovým alebo batatovým pyré. Zmena ingrediencií môže mierne zmeniť chuť a konzistenciu bábovky.

    Ako dlho sa dajú Tekvičkové mini bábovky skladovať?

    Pri izbovej teplote by ste mali konzumovať bábovky do 2-3 dní. V chladničke ich môžete skladovať až týždeň, ale odporúčame ich pred podávaním trochu zohriať.

    Môžem použiť iné korenie namiesto škorice, muškátového oriešku a klinčekov?

    Samozrejme! Môžete experimentovať s inými koreniami, ako je napríklad kardamón, vanilka alebo zázvor, v závislosti od vašich preferencií.

    Je možné bábovky upiecť v inom tvare?

    Áno, môžete použiť rôzne formy na pečenie, ale čas pečenia sa môže mierne líšiť v závislosti od veľkosti a tvaru formy.

    Môžem nahradiť čokoládovú polevu inou polevou?

    Rozhodne! Môžete skúsiť vanilkovú, malinovú alebo akúkoľvek inú polevu, ktorú preferujete. Oranžová farba polevy sa však odporúča pre charakteristický vzhľad tekvičky.

    Je možné pridať do cesta oriešky alebo sušené ovocie?

    Áno, môžete pridať napríklad vlašské oriešky, mandle alebo sušené brusnice pre ďalšiu textúru a chuť.

    Ako najlepšie podávať Tekvičkové Mini Bábovky?

    Tieto bábovky sú skvelé samy o sebe, ale môžete ich podávať aj so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo tekvicovým sorbetom pre komplexnejší zážitok.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie